Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6

Svenska (läsförståelse och källkritik)

Tanumskolan F-6, Tanum · Senast uppdaterad: 1 mars 2023

.

Mål– syfte och konkretiserade mål
"Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Detta för att kunna anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang.". Skolverket, 2019).

Undervisning– genomförande och tidsplan

Tidsplanen för arbetsområdet är mellan 11/1 till 19/2. Under första halvan av veckan arbetar vi med källkritik kopplat till texter och bilder. Under andra halvan och veckan arbetar vi med övningar för att lösa och förstå skriva texter. 

Bedömning– vad som skall bedömas och hur det går till

Eleverna bedöms enskilt utefter hur de arbetar och vad de visar för kunskaper, under lektionstid samt genom ett test i läsförståelse.


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Ansvarsfullt agerande vid kommunikation i digitala och andra medier och i olika sammanhang.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med relativt god koppling till sammanhanget visar eleven god läsförståelse

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till sammanhanget visar eleven mycket god läsförståelse.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback