Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Judendom och Islam - två världsreligioner

Skapad 2021-01-07 14:45 i Abrahamsbergsskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 Religionskunskap
Du ska under veckorna 2–6 jobba med världsreligionerna Judendom och Islam. Du kommer att lära dig om gudssyn, människosyn, uppkomst, historia, spridning, heliga texter, budskap, högtider, riter och olika riktningar inom de båda religionerna. Du kommer också ta reda på mer om vilken roll dessa religioner har i samhället och du kommer att få jämföra de två religionerna med varandra.

Innehåll

LPP – Judendom och Islam, två världsreligioner år 7

 

Centralt innehåll:

Du ska under veckorna 2–6 jobba med världsreligionerna Judendom och Islam. Du kommer att lära dig om gudssyn, människosyn, uppkomst, historia, spridning, heliga texter, budskap, högtider, riter och olika riktningar inom de båda religionerna. Du kommer också ta reda på mer om vilken roll dessa religioner har i samhället och du kommer att få jämföra de två religionerna med varandra.

 

  Syfte:

o   Du ska få förståelse för hur människor inom Judendom och Islam lever med, och uttrycker sin religion och tro på olika sätt.

o   Du ska få en inblick i hur Judendomens och Islams livsfrågor kan påverka den enskilde individen.

o   Du ska få förståelse för vilken roll Judendom och Islam har i dagens samhälle där de dominerar.

 

Arbetssätt:

Du kommer att arbeta med området genom att ha föreläsningar, självstudier med tillhörande arbetsuppgifter, diskussioner och se på faktafilm och spelfilm.

 

Utvärdering:

Sker i form av en skrivuppgift och ett litet förhör på begrepp kopplade till religionerna på lektionstid v. 5, på torsdag för 7d och fredag för 7a, 7b och 7c.

 

Arbetsmaterial:

·         Religionsboken SOS s. 72-101(Judendom) och 163-195(Islam)

·         anteckningar från lektionerna

·         extra material från Lotta

·         filmer

 

Planering:

 

V. 2                Introduktion och LPP genomgång. Judendomens uppkomst, budskapet och läran, heliga platser, budorden och levnadsregler, heliga skrifter

 

V. 3                Islams uppkomst, budskapet och läran, heliga platser, de fem pelarna, heliga skrifter

 

V. 4                Högtider, riter och riktningar i de båda religionerna. Modernism och fundamentalism. Israel-Palestina konflikten – religion och samhälle.

 

V. 5                Vi tränar på att jämföra religionerna. Skrivuppgift och begreppsförhör.

 

V. 6                Religion och samhälle – vi ser filmen Den gröna cykeln och diskuterar Islam i Saudiarabien, att religionen Islam inte ser likadan ut i olika länder och varför det är så.

 

Kunskapskrav:

 

E

C

A

 

·         Du har grundläggande kunskaper om Judendom och Islam och visar det genom att beskriva gudssyn, människosyn, levnadsregler, uppkomst, historia, spridning, heliga texter, budskap, högtider, riter och olika riktningar.

 

 

·         Du kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om Judendomens och Islams roll i dagens samhälle och hur de och samhället påverkar varandra.

 

 

·         Du kan föra enkla resonemang om likheter och skillnader mellan Judendom och Islam

 

·         Du har goda kunskaper om Judendom och Islam och visar det genom att förklara och visa på samband mellan gudssyn, människosyn, levnadsregler, uppkomst, historia, spridning, heliga texter, budskap, högtider, riter och olika riktningar.

 

 

·         Du kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om Judendomens och Islams roll i dagens samhälle och hur de och samhället påverkar varandra.

 

·         Du kan föra utvecklade resonemang om likheter och skillnader mellan Judendom och Islam

 

 

 

·         Du har mycket goda kunskaper om Judendom och Islam och visar det genom att förklara och visa på samband och generella mönster kring gudssyn, människosyn, levnadsregler, uppkomst, historia, spridning, heliga texter, budskap, högtider, riter och olika riktningar.

 

·         Du kan föra väl utvecklade och väl underbyggda resonemang om Judendomens och Islams roll i dagens samhälle och hur de och samhället påverkar varandra.

 

 

·         Du kan föra välutvecklade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader mellan Judendom och Islam

 

Lycka till!! /Lotta

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: