Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Årskrönika 2020

Tråsättraskolan, Österåker · Senast uppdaterad: 10 januari 2021

En årskrönika är en tillbakablick över året som har gått. Den kan handla om nyheter, sport, nöje, händelser under året både i Sverige men också runt om i världen. Uppgiften blir att skapa din egen årskrönika över 2020.

Skriv din årskrönika för 2020

 

En årskrönika är en tillbakablick över året som har gått. Den kan handla om nyheter, sport, nöje, händelser under året både i Sverige men också runt om i världen. 

Uppgiften blir att skapa din egen årskrönika över 2020, samt att när vi ses presentera din årskrönika för några klasskamrater.

 

Din årskrönika kan innehålla:

Nyheter i Sverige eller världen, hur reagerade du på de nyheter du väljer att ta med, när du fick reda på dem?

Sporthändelser?

Naturkatastrofer? Väder?

Kändisar?

Politiska händelser?

Brott i Sverige/Världen?

 

Personliga händelser- positiva/oväntade/roliga/tråkiga/sorgliga.

Musik du lyssnade på 2020

Böcker du läste 2020

Filmer/serier du såg 2020

Idrottshändelser 2020

 

Arbetsgång: 

Måndag 11/1: Vi ser Lilla Aktuellts årskrönika för att fräscha upp minnet 2020.

Planera din årskrönika, tips är att dela upp året exempelvis i månader/årstider ta ut någon/några händelser etc.

Onsdag 13/1 Arbeta med årskrönikan

Fredag 15/1 Arbeta med årskrönikan

Måndag 18/1:  Arbeta med krönikan samt försöka få ett avslut på arbetet.

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett relativt varierat urval av källor och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett varierat urval av källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback