Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Geografi - jorden

Skapad 2021-01-10 17:28 i Blästadsskolan Linköping
Grundskola 4 – 6 Geografi
Hur gick det till när jorden bildades? Hur ser vår jord ut inuti? Hur blir berg till? Vad händer vid ett vulkanutbrott? Detta och många andra frågor kommer vi att undersöka inom vårt geografiområde den här terminen!

Innehåll

 Vi kommer att börja arbeta med hur jorden bildades och hur det kommer sig att det bildades liv på jorden (vilka förutsättningar som krävdes).

Du kommer att lära dig mer om jordytan - hur den ser ut, på vilka sätt den ändras och formas och vilken påverkan det har på människor och djur. Du kommer att få lära dig om plattektonik - vad det är och vilken påverkan det har för oss alla. Du kommer att lära dig om olika krafter - de som bygger upp och de som bryter ner. Du kommer att få reflektera och diskutera kring vilka orsaker de olika processerna för med sig, nu och i framtiden men även vad de historiskt sett har haft för påverkan. 

Vi kommer även att repetera de olika klimatzonerna och havet.

Vi kommer att diskutera och skriva/rita tillsammans och se olika klipp och filmer kring ämnet. Vi kommer att arbeta med EPA och du kommer även att få visa vad du kan skriftligt. 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Kunskapskrav
 • Eleven har grundläggande kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
  Ge  E 6
 • Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
  Ge  E 6
 • Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla resonemang om olika källors användbarhet.
  Ge  E 6
 • Eleven har goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
  Ge  C 6
 • Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt välfungerande sätt.
  Ge  C 6
 • Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade resonemang om olika källors användbarhet.
  Ge  C 6
 • Eleven har mycket goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
  Ge  A 6
 • Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett välfungerande sätt.
  Ge  A 6
 • Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade resonemang om olika källors användbarhet.
  Ge  A 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: