Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Evolution och ekosystemet

Skapad 2021-01-10 18:15 i Björksätraskolan F-9 Sandviken
Grundskola 7 – 9 Biologi
Om evolution. Vad är en art? Vem är Charles Darwin? Varför förändras djur med tiden och varför överlever vissa djur medan andra dör. Människor har i alla tider ställt frågor om jordens och de levande organismernas ursprung. Hur bildades universum och vår jord? Hur uppstod livet? Ekologi, ekosystemet, ekologiska modeller, kretslopp och giftiga ämnen i naturen.

Innehåll

Tryck på länken för att se evolutions planeringen i gleerups.

https://gleerupsportal.se/planering/6e1cad4f-c9b9-4e11-8c31-f716f0ab29b7

Tryck på länken nedan för att komma fram till ekologi planeringar i gleerups.

https://gleerupsportal.se/planering/6a7d3b48-3b4f-40f6-880c-42b2fbe2fefc 

 

Matriser

Bi
Evolution

Kunskaper om evolutionsteori. Användning av biologins begrepp, modeller och teorier

Lägre nivå
Högre nivå
Du har inte tillräckliga kunskaper om evolutionsteorin.
Du har grundläggande kunskaper om evolutionsteorin och visar detta genom att ge exempel och beskriva dessa med viss användning av biologins modeller, begrepp och teorier.
Du har goda kunskaper om evolutionsteorin och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa med relativt god användning av biologins modeller, begrepp och teorier.
Du har mycket goda kunskaper om evolutionsteorin och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag med god användning av biologins modeller, begrepp och teorier.

Resonemang kring hur naturvetenskapliga upptäckter påverkat människans levnadsvillkor

Lägre nivå
Högre nivå
Du har inte tillräckliga kunskaper om hur människans levnadsvillkor påverkas av evolutionsteorin.
Du kan ge exempel på och beskriva några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.
Du kan förklara och visa på samband mellan några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.
Du kan förklara och generalisera kring några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Bi
EKOLOGI åk7

Ekologi

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Kunskaper
Detta visar du när du gör laborationsrapporten och gör en näringsväv/kedja.
Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp, modeller och teorier.
Eleven har goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp, modeller och teorier.
Eleven har mycket goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag med god användning av biologins begrepp, modeller och teorier.
Samband
Eleven undersöker olika faktorers inverkan på ekosystem och populationer och beskriver då enkelt identifierbara ekologiska samband och ger exempel på energiflöden och kretslopp.
Eleven undersöker olika faktorers inverkan på ekosystem och populationer och beskriver då förhållandevis komplexa ekologiska samband och förklarar och visar på samband kring energiflöden och kretslopp.
Eleven undersöker olika faktorers inverkan på ekosystem och populationer och beskriver då komplexa ekologiska samband och förklarar och generaliserar kring energiflöden och kretslopp.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: