Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Svenska - Skrivprojekt vilse del 2

Hedängskolan 7-9, Sandviken · Senast uppdaterad: 25 januari 2021

Syfte – Att skriva en lång och trovärdig berättelse I Vilse tränar eleverna på berättelsens olika delar och bygger steg-för-steg ihop delarna till en trovärdig och läsvärd historia. Eleverna tränar även på: att skriva och följa språkets regler (t ex stor bokstav, punkt, fullständiga meningar), att gestalta, dvs levandegöra och språkligt illustrera, känslor, tillstånd och naturen, att använda dramaturgi och att strukturera skrivandet (inledning, röd tråd, avslutning, stycken).

Planeringen Vilse i korthet

Vilse är ett skrivprojekt i sex delar som resulterar i en längre berättande text. Varje del tränar på något specifikt, men vissa moment återkommer i flera delar, till exempel att gestalta och att använda olika berättarperspektiv. Nedan följer projektets delar, samt introduktion och instruktioner till Kapitel 1. Resten av projektet finns i PDF-filen längst ned.

Kapitel 1: Fängslande inledning
Kapitel 2: Personbeskrivning
Kapitel 3: Miljöbeskrivning
Kapitel 4: Dialog
Kapitel 5: Dramaturgin stegras
Kapitel 6: Avslutning

 

Metod och projektets upplägg

Tre lektioner/vecka i sex veckor V 02 - 07

Varje del är uppbyggd på ungefär samma sätt. Inledande gemensamma och parvisa övningar inom området som gradvis övergår till individuella uppgifter. Slutligen skriver eleven en egen text som senare ingår i den färdiga texten. De inledande övningarna är förslag och kan såklart anpassas efter elevernas ålder och tidigare kunskaper.

 

Introduktion – Markoolio Vilse i skogen

Ni skall under en period ska skriva en text som handlar om att bli vilse i skogen. Varje lektion kommer eleverna att skriva olika delar av en berättande text. Inled med att titta på filmklippet Markoolio ”Vilse i skogen”

 

  •  

Del 2 Personbeskrivning

 Inledande övningar: Använd bilderna eller leta reda på egna bilder som passar. Googla på ”wanted”, ”efterlyst” eller ”försvunnen” så hittar du bra bilder. 

              

fundera på typiska inslag i en efterlysning och skriv ner dem

Skapa en egen efterlysning till med stöd av iakttagelserna. Använd gärna följande mall.

* Rubrik (namn)

* Bilden * Fakta om personen (i punktform) Tänk från ”topp till tå”

* Speciella kännetecken eller utmärkande drag i personligheten

* Bakgrund i löpande text (var personen senast sågs)

* Kontaktinformation 

 

Skrivuppgift

Det är sen kväll dag 1. Polisen publicerar en poster om den försvunnen, skriv och använd gärna bilder som passar in till din historia.

 I radiosändningen i den här delen byter vi perspektiv.

Det är morgon dag 2 och du har övernattat i skogen, men om detta vet ingen annan någonting om.

Den här delen av din berättelse är en efterlysning som sänds i radio på morgonen. * Radiosändningen beskriver vad som hände vid utflykten. * Sändningen innehåller en personbeskrivning (av dig). * Sändningen innehåller uppmaningar till allmänheten att rapportera upplysningar till Polisen. Försök att få din text att likna en radiosändning. Fundera över hur man uttrycker sig i radio. Du kommer förmodligen fram till att man uttrycker sig både tydligt och korrekt eftersom det är ett allvarligt ämne och inte underhållning.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
SKRIVA
Uppgifter
Svenska - Personbeskrivning

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback