👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bild v.2 & v.3 - Distansundervisning

Skapad 2021-01-12 14:21 i Victoriaskolan Grundskolor
Grundskola 7 – 9 Bild
Här kommer två uppgifter som du har att arbeta med denna vecka och nästa i bilden. Du väljer själv vilken av dem du vill göra. När du är klar sparar du det du gjort.

Innehåll

Bild vecka 2 och 3 Distansundervisning


Du behöver; Din iPad

 

Välj en utav de två uppgifter som jag beskriver här nedanför. Du skall lägga samma tid på uppgiften som bilden är på ditt schema. Dock kommer jag inte vara med på video eller teams då jag är hemma sjuk. Spara det du gjort när du är klar och lektionstiden är slut och maila det till; emma.torneus@victoriaskolan.se

Obs! Om du blir klar med en uppgift, fortsätt då och gör även den andra uppgiften.

 

Uppgift alternativ 1; BILDANALYS

Du väljer en utav dessa bilder och skriver en bildanalys. Skriv analysen i Word och maila in när du är klar.

Följ instruktionerna i denna video för att se hur man går tillväga; https://youtu.be/VVu8w9dbC_Q

Kom ihåg att använda stor bokstav, punkt, etc. så att texten blir läslig för mig som lärare. Det viktigaste är att beskriva noggrant, och motivera varför du tänker som du gör om bilden.

OBS! Du kan använda google eller liknande för att söka information om bilden eller konstnären för att fördjupa dina kunskaper om vad den kanske vill säga med bilden. Om du gör det är det viktigt att du anger källa i slutet av texten.

 

Välj en av dessa bilder och klistra in den i det Word-dokument du skriver i;

 

Fotografi;

Edward Burtynsky – Manufacturing #17, Deda Chicken Processing Plant, Dehui City, Jilin Province, China

Sally Mann - Candy Cigarette

Sebastião Salgado - Serra pelada Gold mine, Brazil

 

Måleri;

Rene Magritte - Not to Be Reproduced

Pablo Picasso - Guernica

Georgette Chen - Family portrait

 

 

Uppgift alternativ 2; MÅLA ETT STILLEBEN I AUTODESK SKETCHBOOK

Hitta en plats i ditt hem där du kan sätta dig bekvämt och rita av någonting framför dig; detta kan vara framför ditt fönster, vid ett skrivbord eller vid köksbordet. Du skall hitta någonting i ditt hem som du kan rita av. En av de allra snabbaste sätten att bli bättre på att rita är att öva just seendet och att rita av i detalj någonting som du har framför dig.

Du väljer själv om du vill ställa upp saker på ett bord, kanske en vas eller en fruktskål, eller om du vill rita av en stol i detalj. Detta kallas för Stilleben och är en genre inom måleri som betyder att man målar av just föremål.

Du ritar i Appen Autodesk Sketchbook som finns installerat i din iPad. När du är klar sparar du bilden i .jpg format och mailar till mig.

 

Lär dig om Stilleben, video på 10 minuter; https://youtu.be/Pv3MR-l5pQ0

Hur man målar i Sketchbook; https://youtu.be/2HKLjZpP6Sw

 

Två viktiga saker:

Ljus

Bestäm redan innan du startar var exakt som ljuset skall komma ifrån i bilden, så att du kan följa upp med rätt skuggor. Du kan börja med att följa denna video och testa göra en vanlig boll först, för att få in rätt “tänk” innan du startar på ditt motiv av någonting som finns där hemma; https://youtu.be/Tp3UBP98jvo (Den här videon har tyvärr hemsk musik, men ni får trycka på “Ljud av”)

Proportioner

Det andra viktiga är att tänka på att få till rätt proportioner; alltså att rita av sakerna i bilden i rätt storleksförhållande. Det är lätt hänt när man ritar att man gör något föremål för stort eller för litet beroende på vilket man valde att börja med. Ett tips är att alltid starta med det största objektet i bilden, och sedan skissa upp det löst för att sedan lägga in fler mindre objekt bredvid.

 

Om det är någonting tekniskt som krånglar, hör av er till Jimmy då jag inte kan hjälpa er med det, har ni andra frågor så kan ni maila, dock kan jag inte garantera ett svar under den tid som ni har själva lektionen.

Lycka till!

/ Emma

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.
  Bl  7-9
 • Digital bearbetning av fotografier och andra typer av bilder.
  Bl  7-9
 • Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  7-9
 • Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.
  Bl  7-9
 • Bilder som behandlar frågor om identitet, sexualitet, etnicitet och maktrelationer och hur dessa perspektiv kan utformas och framställas.
  Bl  7-9
 • Samtida konst- och dokumentärbilder samt konstverk och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar.
  Bl  7-9
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  7-9