Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

GODTUN0

Hjullastare

Bessemerskolan, Sandviken · Senast uppdaterad: 25 oktober 2022

Teoretisk utbildning för Hjullastare Godshantering

Läsårsplanering

Följ länken för att se planering av lektioner samt prov.


Läroplanskopplingar

Kunskaper om olika typer av lastbärare, godsmärkning och symboler.

Kunskaper om olika typer av fraktdokument.

Förmåga att framföra truckar och arbetsmaskiner i skiftande miljöer samt att utföra olika arbeten inom godshantering.

Förmåga att använda tillsatsaggregat och övrig godshanteringsutrustning kopplad till truckar och arbetsmaskiner.

Förmåga att använda lastsäkrings- och lyftutrustning samt att utföra lastsäkring av olika typer av gods.

Förmåga att utföra olika typer av beräkningar i samband med hantering av truckar, arbetsredskap, lastbärare och gods samt vid lastsäkring.

Förmåga att arbeta på ett säkert, miljömässigt och kvalitetsmässigt sätt utifrån lagar och andra bestämmelser som reglerar verksamheten.

Fraktdokument och godshandlingar.

Godsmärkning och symboler på gods som visar föraren hur godset ska hanteras, till exempel godstyngdpunkt, hanteras varsamt, denna sida upp och slingas här.

Särskilda risker förknippade med tunga arbetsmaskiner.

Metoder och regler för signalmans tecken och radiodirigering vid till exempel samlyft och lyft där föraren själv inte ser hela arbetsområdet.

Körning och manövrering av truckar och maskiner som väger mer än tio ton.

Hantering och byte av redskap för olika användningsområden.

Lyftmetoder, staplingsmetoder och förankringsmetoder för containrar, trailrar och flak.

Tyngdpunktsberäkning för lastning, stapling och hantering av gods.

Stabilitet och marktrycksbegränsningar vid hantering av tungt gods.

Säkerhetsföreskrifter.

Eleven beskriver utförligt och nyanserat styrkan på olika lyftredskap, deras användningsområden samt lyft- och staplingsmetoder. Eleven beskriver också utförligt och nyanserat olika tillsatsaggregats uppbyggnad och funktion samt hur godsets tyngdpunkt påverkar maskinens stabilitet. Dessutom beskriver eleven utförligt och nyanserat innehållet i fraktdokument och godshandlingar samt olika symboler för godsmärkning. I beskrivningarna redogör eleven utförligt och nyanserat för särskilda risker förknippade med tunga arbetsmaskiner samt regler för signalmans tecken.

Eleven beskriver utförligt styrkan på olika lyftredskap, deras användningsområden samt lyft- och staplingsmetoder. Eleven beskriver också utförligt olika tillsatsaggregats uppbyggnad och funktion samt hur godsets tyngdpunkt påverkar maskinens stabilitet. Dessutom beskriver eleven utförligt innehållet i fraktdokument och godshandlingar samt olika symboler för godsmärkning. I beskrivningarna redogör eleven utförligt för särskilda risker förknippade med tunga arbetsmaskiner samt regler för signalmans tecken.

Eleven beskriver översiktligt styrkan på olika lyftredskap, deras användningsområden samt lyft- och staplingsmetoder. Eleven beskriver också översiktligt olika tillsatsaggregats uppbyggnad och funktion samt hur godsets tyngdpunkt påverkar maskinens stabilitet. Dessutom beskriver eleven översiktligt innehållet i fraktdokument och godshandlingar samt olika symboler för godsmärkning. I beskrivningarna redogör eleven översiktligt för särskilda risker förknippade med tunga arbetsmaskiner samt regler för signalmans tecken.

Eleven manövrerar i bekanta och nya situationer lastmaskiner som väger mer än tio ton med redskap samt utför efter samråd med handledare säkerhetskontroller på fordon och lyftutrustning. Dessutom hanterar eleven i bekanta och nya situationer lastmaskiner för mottagande och lastning av godsslag för lagerhantering eller godstransport. I arbetet utför eleven efter samråd med handledare avancerade beräkningar av godsvikt, tyngdpunkt och lyftredskapets kapacitet. Dessutom hanterar eleven med säkerhet emballage och lastbärare. Resultatet av arbetet är gott.

Eleven manövrerar i bekanta och delvis nya situationer lastmaskiner som väger mer än tio ton med redskap samt utför efter samråd med handledare säkerhetskontroller på fordon och lyftutrustning. Dessutom hanterar eleven i bekanta och delvis nya situationer lastmaskiner för mottagande och lastning av godsslag för lagerhantering eller godstransport. I arbetet utför eleven efter samråd med handledare beräkningar av godsvikt, tyngdpunkt och lyftredskapets kapacitet. Dessutom hanterar eleven med viss säkerhet emballage och lastbärare. Resultatet av arbetet är tillfredsställande.

Eleven manövrerar i bekanta situationer lastmaskiner som väger mer än tio ton med redskap samt utför i samråd med handledare säkerhetskontroller på fordon och lyftutrustning. Dessutom hanterar eleven i bekanta situationer lastmaskiner för mottagande och lastning av godsslag för lagerhantering eller godstransport. I arbetet utför eleven i samråd med handledare enkla beräkningar av godsvikt, tyngdpunkt och lyftredskapets kapacitet. Dessutom hanterar eleven med viss säkerhet emballage och lastbärare. Resultatet av arbetet är tillfredsställande.

Eleven arbetar utifrån de krav på säkerhet som reglerar arbetet. Dessutom tar eleven ansvar för kundens egendom samt för lokaler och utrustning.

Eleven arbetar utifrån de krav på säkerhet som reglerar arbetet. Dessutom tar eleven ansvar för kundens egendom samt för lokaler och utrustning.

Eleven arbetar utifrån de krav på säkerhet som reglerar arbetet. Dessutom tar eleven ansvar för kundens egendom samt för lokaler och utrustning.

Eleven samarbetar och medverkar till att upprätthålla och utveckla samarbetet för att nå planerade resultat.

Eleven samarbetar och medverkar till att upprätthålla samarbetet för att nå planerade resultat.

Eleven samarbetar för att nå planerade resultat.

När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med säkerhet den egna förmågan och situationens krav.

När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav.

När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Inför provet
Redskapsbyte & Skophantering
Hänger du med?
Körteknik
Pallgaffelhantering & Materialhanteringsarm
Maskinens uppbyggnad och underhåll
Instruktionsbok & Arbetssätt
Prov Hjullastare
Säkerhet
PowerPoint Genomgång

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback