👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Språkhistoria

Skapad 2021-01-13 13:41 i Engelbrektsskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 – 9 Svenska
Arbete om det svenska språkets utveckling. Momentet kommer examineras genom en gruppredovisning framför klassen. Du kommer bli bedömd på tre kunskapskrav: hur du presenterar, hur du lyfter din redovisning med hjälpmedel och fakta om det svenska språket.

Innehåll

Vad ska vi arbeta med?

Det svenska språket historia, ursprung och särdrag.

Hur ska vi arbeta?

Arbete i spegla språket och lärarens genomgångar i språkhistoria. Du ska delta i klassrumsdiskussioner och i grupp välja ut ett område inom det svenska språket som ni tycker är intressant. Detta ska ni förbereda en redovisning kring med minst ett hjälpmedel, förslagsvis powerpoint.

Vad ska du lära dig?

Det svenska språkets historia, hur man genomför en bra presentation och hur du lyfter din presentation med hjälpmedel.

Begrepp att kunna vid slutet av arbetsområdet:

Runor, låneord, urnordiska, runsvenska, fornsvenska, äldre nysvenska, yngre nysvenska, nusvenska.

Hur ska du visa vad du lärt dig?

Genom en gruppredovisning.

Uppgifter

  • Redovisning i språkhistoria

Matriser

Sv
Språkhistoria år 8 vt-15

Språkhistoria

F
E
C
A
Kombinera text, estetiska uttryck & medier
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Svenska språket & närliggande språk
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt fram­ trädande likheter och skillnader.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Muntlig presentation
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.