Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

9

Genetik åk 9 2021

Vikingaskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 13 januari 2021

Människor har säkert i alla tider funderat på varifrån vi och andra organismer kommer. Evolutionsläran ger den vetenskapliga beskrivningen av hur det gått till och genetiken förklarar hur arvsanlagen förs vidare.

Mål för elev

Du ska lära dig hur livet på jorden har utvecklats och hur det biologiska arvet fungerar samt hur arvsanlag kan påverkas med olika tekniker.

Innehåll

Spektrum Biologi 

Begrepp:

Växtcell, djurcell, cellmembran, kloroplast, cellsaftrum (vakuol), mitokondrie, lysosom, cellvägg, cellkärna, arvsmassa, DNA, kromosom, gen, protein, ribosom, kromosompar, vanlig celldelning, reduktionsdelning, dominant och vikande gen, korsningsschema, mutation, könsbundet arv, hybrid-DNA-teknik, avel, växtförädling, GMO mm

Genomförande

Du kommer att se filmer, läsa i biologiboken, delta vid genomgångar, göra arbetsuppgifter samt delta i ett rollspel som avslutas med en stor debatt.

Redovisning

Du redovisar dina kunskaper vid veckoredovisningar, diskussioner och debatt och vid ett skriftligt prov (genetik).

Elevinflytande

Under arbetets gång får du ge synpunkter och komma med förslag på frågeställningar att ta upp.


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.

Evolutionens mekanismer och uttryck, samt ärftlighet och förhållandet mellan arv och miljö. Genteknikens möjligheter och risker och etiska frågor som tekniken väcker.

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.

Aktuella forskningsområden inom biologi, till exempel bioteknik.

Naturvetenskapliga teorier om livets uppkomst. Livets utveckling och mångfald utifrån evolutionsteorin.

De biologiska modellernas och teoriernas användbarhet, begränsningar, giltighet och föränderlighet.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.

Matriser i planeringen
Biologi
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback