Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

4

VT21 - PP - Tellus och andra planeter

Holstagårdsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 26 januari 2021

Har du någonsin funderat över vårt jordklot och dess plats i universum? Varför är det vinter här men sommar på andra sidan jorden? Hur rör sig jorden, månen och de andra planeterna kring varandra och vilka upptäckter har lett till att vi ser på världen med andra ögon?

Målet med arbetsområdet är att...    

utveckla din förmåga att...

  • förstå och använda begrepp inom fysik 
  • diskutera och resonera
  • se konsekvenser av naturvetenskapliga upptäckter

 

Innehåll

Under det här arbetsområdet ska du få lära dig mer om universum och vårt solsystem med planeter och andra himlakroppar. Du ska känna till olika tidsbegrepp och kunna berätta om himlakropparnas rörelser i förhållande till varandra. Du ska få lära dig några naturvetenskapliga begrepp och kunna ge exempel på olika sätt att mäta tiden. 

Vi tittar också på hur människan i alla tider har försökt förklara omvärlden, hur olika tankar och idéer har lett till olika teorier och världsbilder, fram till dagens rymdresor, forskning och satelliter. 

 

Viktiga begrepp

världsbild, astronom, universum, solsystemet, kometer, meteorer, asteroider, stjärna, solen, jorden, månen, himlakroppar, satellit, fullmåne, halvmåne, nymåne, nedan, axel, jordaxeln, dygn, månader, år, atmosfär, årstider, skottår, ljusår, solur, atomur,

 

Arbetssätt

Du får möjlighet att utveckla dina förmågor genom att...

  • se på film och bearbeta innehållet,
  • läsa och bearbeta faktatexter,
  • träna begrepp med t.ex. begreppskort och quizlet,
  • arbeta med övningsblad, 
  • delta i lärarledda genomgångar,
  • samtala och resonera och 
  • göra uppgifter på Bingel.

 

Detta kommer att bedömas...

Onsdag v. 7 kommer du i ett skriftligt prov få visa att du...

  • kan förklara himlakroppars rörelser i förhållande till varandra och hur rörelserna leder till att vi får dag, natt, månader och årstider. I dina förklaringar ska du använda dig av fysikens begrepp
  • kan berätta om några naturvetenskaplig upptäckter och deras betydelse för människor

 

Med hjälp av matrisen nedan kan du se vad som krävs på de olika nivåerna. 


Läroplanskopplingar

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Olika kulturers beskrivningar och förklaringar av naturen i skönlitteratur, myter och konst och äldre tiders naturvetenskap.

Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.

Människan i rymden och användningen av satelliter.

Tidmätning på olika sätt, från solur till atomur.

Eleven har mycket goda kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av fysikens begrepp.

Dessutom förklarar eleven och visar på mönster i himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och för välutvecklade resonemang om hur dag och natt, månader och årstider uppkommer.

Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Matriser i planeringen
VT21 - Tellus och andra planeter
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback