Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6

Berättande text - VT21

Lagmansskolan, Mjölby · Senast uppdaterad: 4 februari 2021

Under de första veckorna av vårterminen i 6:an fram mot sportlovet ska vi arbeta med skrivande och berättande texter. Vi ska dels förbereda oss genom att t.ex. gå igenom och träna mer på framför allt tre olika områden. Då kommer du få med dig olika tips och knep du kan använda dig av för att förbättra och utveckla ditt skrivande. Som avslutning på området kommer du sedan får skriva en berättande text. Då får du möjlighet att använda alla små tips och knep som vi tränat på och pratat om.

Vad du ska lära dig

Framför allt kommer vi arbeta med fokus på hur du kan utveckla och förbättra ditt skrivande. Under arbetsområdet är det tre delar som vi då kommer vi arbeta med, träna och fokusera mera på.

  • Att skriva med ett bra och korrekt språk - T.ex. att bli säkrare på stavning och grundläggande skrivregler.
  • Att använda talstreck och att skriva dialog på ett bra sätt - Du kommer bland annat få lära dig om och få tips på olika knep du kan använda dig av när du skriver dialog. T.ex. för hur du kan få bättre flyt och mer liv i dialogerna i din text.
  • Att skriva beskrivande och att levandegöra - Det är något vi även arbetade med i femman. T.ex. då vi pratade om och tränade lite extra på att skriva inledningar till våra berättande texter. Vi kommer fortsätta träna på och arbeta med det så du förhoppningsvis känner att du utvecklas och blir ännu bättre på det under sexan.

 

Så här ska vi arbeta

  • Träna på stavning och ordkunskap - T.ex. genom att träna på veckans ord i skolan och att arbeta med stavning i olika arbetshäften eller uppgifter på classroom i din chromebook.

  • Träna på skrivregler och meningsbyggnad - T.ex. dels genom att läsa och samtala kring texter och elevexempel. Vi kommer också att arbeta med att skriva och bearbeta texter så som brev och lite kortare berättelser.

  • Zick Zack, Superspännande - Ett arbetshäfte där du får arbeta med spännande texter och också får tips på och får träna på hur du kan göra att för att t.ex. skapa tempo, stämning och spänning i dina texter.

  • Träna på att skriva dialog - Framför allt ska vi gå igenom och träna på att skriva med talstreck så att du du kan använda det för att skriva dialog i dina texter på ett bra och tydligt sätt.

 

Det här ska bedömas

Jag tänker att under det här området ska du få tips, träna på och bli mer säker på stavning, skrivregler, att skriva beskrivande och skriva med dialog i dina berättelser. Du kommer t.ex. få möjlighet att visa det genom:

  • Stavningsförhör (på de ord du fått träna på under veckan på lektionstid)
  • Textskrivning och bearbetning av texter. Vi kommer dels att arbeta med inledningar och dels med att skriva en berättande text. Där kommer du t.ex. ha möjlighet att visa att du kan använda skrivregler, att du kan variera ditt språk och att du kan beskriva och levandegöra i dina berättande texter.

 

Här nedanför har du exempel på de kunskapskrav vi framför allt kommer att arbeta med och mot under området.

Vi kommer prata om dem mera på lektionerna och då kommer jag också förklara mera och ge exempel för att du lättare ska kunna förstå dem. Framför allt genom att jag kommer ge dig tips på 3-4 delar som du kan fokusera på när vi arbetar med och skriver berättande text. Det är också de delarna jag som lärare tittar lite mer på när jag bedömer ditt arbete och dina texter under det här området.

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.

De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och enkel handling.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll och språk och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback