Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Religion - Abrahams barn

Skapad 2021-01-16 17:11 i Ringstorpsskolan Helsingborg
Grundskola 4 – 6 Religionskunskap
Varför är Jerusalem viktig inom judendom, kristendom och islam? Vem är Abraham - vad har han för betydelse för de tre religionerna? Hur påverkar dessa gamla berättelser oss i dagens samhälle? De här frågorna och många fler kommer vi att få svar på i detta arbetsområde.

Innehåll

Arbetsområde:

Vi kommer att arbeta med de tre stora religionerna, judendomen, kristendomen och islam som alla ser Abraham som sin stamfader. Vi kommer att börja med berättelser om Abraham och några mycket gamla berättelser från Gamla testamentet för att sedan ta reda på hur de tre olika religionerna har utvecklats.

Vi kommer ta reda på grunddragen i judendomen, kristendomen och islam, bl.a heliga skrifter, viktiga personer, religiösa byggnader och platser genom att titta på hur de uttrycks i berättelser i bibeln och andra religiösa urkunder.

 

Konkreta mål: Efter avslutat arbetsområde ska du kunna:

Berätta om grunddragen i de tre religionerna - bl.a helig skrift, högtider, viktiga personer, viktiga byggnader och platser.

Beskriva några likheter och skillnader mellan de tre religionerna.

 

Undervisning:

Vi kommer att titta på film, läsa och lyssna på berättelser. Vi kommer också att samtala och diskutera i grupp men även jobba enskilt med uppgifter.

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Centrala tankegångar bakom ritualer, levnadsregler och heliga platser i kristendomen och de andra världsreligionerna, till exempel som de uttrycks i religiösa berättelser i Bibeln och andra urkunder.
    Re  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: