Skolbanken Logo
Skolbanken

Uppdragsmåndag - Isexperiment

045021 Förskolan Juvelen, Stockholm Hässelby-Vällingby · Senast uppdaterad: 18 januari 2021

Dagens måndagsuppdrag har fokus på att experimentera med is.

Ännu ett nytt måndagsuppdrag!

 

Dagens uppdrag kommer att försöka ta vara på det lite kallare vädret och att det äntligen kommit snö! Och förutom snön, vad är det då som man kan tillverka och har en liten koppling till vintern? Jo IS!

Formfamiljen har därför bett oss att experimentera lite med is. De har skickat med flera olika experiment att prova tillsammans med barnen. 

Experiment:

  • Smälta is: Experimentet handlar bland annat om att utforska hur snabbt isen kan smälta beroende på vilka olika ting (salt, peppar och socker) man häller på isen. 

 

  • Salt & is: Här är en fortsättning på första experimentet för att belysa saltets påverkan på isen. Genom att hälla karamellfärg på isen kan vi tydligare se hur saltet smälter isen fortare. 

 

  • Is i ljus: Här experimenterar vi kring hur isen kan se ut i ljuset. Genom att färga isen i olika färger kan vi experimentera fram olika sätt att se igenom isen på. 

 

  • Skära i is: Här experimenterar vi hur vi kan skära i isen. Vad behöver vi göra för att sköra i något så hårt som is? 

 

  • Lyfta upp is: Här utforskar vi på vilka olika sätt vi kan tänkas lyfta upp isen. Att lyfta i is med sina bara händer kan ibland vara alldeles för kallt. Kan vi komma på någon annan ty av lösning? Salt och ett snöre är ett förslag som kommer att provas. genom att lägga snöret på isbiten och sedan hälla lite salt på det och vänta ett tag kommer förhoppningsvis kunna göra det möjligt att lyfta isbiten i snöret. 

 

Genom de olika experimenten vill vi skapa en nyfikenhet och uppmuntra barnens utforskande förmåga. genom att prova, ställa frågor och genom olika förslag komma på egna lösningar vill vi kunna inspirera till ett roligt och nyfiket lärande kring naturvetenskapliga fenomen, i detta fall med is som fokus. 


Läroplanskopplingar

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,

utmanas och stimuleras i sin utveckling av språk­ och kommunikation samt matematik, naturvetenskap och teknik, och,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback