Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hallen Glädjen

Skapad 2021-01-18 15:29 i Nyhammars förskola Ludvika
Projekt vår närmiljö
Förskola
Här beskriver vi hur vi pedagoger delar upp oss och stöttar barnen i hallen.

Innehåll

 

 

Var är vi?

Vi pedagoger försöker dela upp oss och barnen i omgångar för att gå ut i hallen och klä på oss. När ca 4-5 barn börjat bli klara så har en pedagog gått och klätt sig för att kunna gå ut med de barnen. 

I hallen får barnen prova så mycket som möjligt själva, hämta kläder, klä på sig jacka/byxor eller overall. De får prova dra ihop dragkedjan och dra ned byxorna över skorna så att det inte blir kallt om benen. Vi pedagoger finns alltid bredvid och kan stötta dem och visa hur de ska göra. 

 

 

Vart ska vi?

Vi pedagoger vill göra barnen så självständiga som möjligt för sin egen självkänsla och tilliten till sig själva och som en förberedelse för skolan. 

Det ska vara lugn och ro där alla barnen kan koncentrera sig på sina saker. Vi pedagoger vill att barnen ska kunna ge varandra hjälp och fråga varandra om hjälp. Vi vill ge barnen möjlighet att de ska kunna hitta sina saker - veta vart sin hylla är och skor. 

  


Hur gör vi?

Miljön- Barnen når inte sina saker på översta hyllan så vi provar att ställa ut 2st mindre stolar som barnen kan använda sig av. 

Vi gör oss i ordning för att gå ut efter samlingen. En pedagog tar 2-3 barn som får gå prova gå på toaletten och sedan klä på sig. Pedagogen finns hela tiden närvarande för att kunna stötta med det barnen vill ha hjälp i. Efter kommer 2-3 nya barn ut i hallen för att prova gå på toa och klä på sig, då kommer även en till pedagog och hjälper till i hallen så att den första kan klä på sig och gå ut. Så fortsätter vi tills alla ute.

Vi bestämmer några tillfällen där vi inte har så bråttom ut så att vi pedagoger kan vara med och dokumentera med foto och anteckningar hur barnen för sin utveckling framåt. Dessa bilder skriver vi sen ut så vi kan visa barnen vad de kan så att de själva får se sin utveckling. 

 

Hur blev det?

Hjälpfrågor:
Hur blev det gentemot fokusområden/lokala mål/styrkort och den genomförda undervisningen?

 

Kopplingar till läroplanen

  • självständighet och tillit till sin egen förmåga,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: