Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

9

Procent åk 9

Rinkebyskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 18 januari 2021

Ofta uttrycker man sig som att det skulle vara möjligt att ”köra till 110 %”, men när man anstränger sig till 100 % så har man ansträngt sig med allt man har. Mjölken är fortfarande 3 % eftersom andelen fett inte har ändrat sig. Det är dubbelt så mycket fett i två liter mjölk som i en liter mjölk, men det är ju också dubbelt så mycket mjölk så andelen fett är oförändrad. Ja, ett pris kan öka med 120 %. Då har det blivit lite mer än dubbelt så dyrt. Nej, ett pris kan inte minska med 120 %. Om det minskar med 100 % så skulle varan vara gratis. Så det kan inte minska med mer än 100 %.

1. Syfte med undervisningen - Varför gör du det här? Vilken nytta har du av det?


Syftet med arbetsområdet är att stärka elevernas förståelse kring procent och hur man räknar ut olika procentsatser. Eleverna kommer även att arbeta med att jämföra bråk genom att förlänga och förkorta dessa. Viktigt är att eleverna förstår sambandet mellan decimaltal, bråktal och procenttal.

2. Centralt innehåll - Vad ska du arbeta med?

·       Taluppfattning och tals användning Centrala metoder för beräkningar med tal i bråk- och decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digital teknik. Metodernas användning i olika situationer.

·       Taluppfattning och tals användning Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga och matematiska situationer och inom andra ämnesområden.

 

·       Samband och förändring Procent för att uttrycka förändring och förändringsfaktor samt beräkningar med procent i vardagliga situationer och i situationer inom olika ämnesområden.

 

·       Problemlösning Strategier för problemlösning i vardagliga situationer och inom olika ämnesområden samt värdering av valda strategier och metoder.

 

·       Problemlösning Matematisk formulering av frågeställningar utifrån vardagliga situationer och olika ämnesområden.

 

·       Problemlösning Enkla matematiska modeller och hur de kan användas i olika situationer.

 

3. Arbetssätt - Hur ska du arbeta?

    • Genomgångar på tavlan.

    • Eget arbete.

    • Problemlösning

    • Förklara på olika sätt

    • Använda egna animeringar i Geogebra och resurser i Smartboard.

    • Konkretisera innehåll genom att knyta ämnet till vardagsnära erfarenheter

4. Hjälp - Hur får du stöd för att klara arbetet?

Presentera hur på vilka sätt som eleven kan få det stöd som den behöver för att klara uppgifterna.

Tänk på att få med både stöd från dig som lärare, elevassistent om det finns samt det stöd eleven kan få av andra elever genom exempelvis grupparbete och gruppdiskussioner. Kommer någon annan lärare in och stöttar under lektionen? Kan eleven använda läxhjälpen? Kan eleven arbeta vidare på lovskola (gäller svenska, matematik och engelska).

5. Redovisningsform - Hur och när ska du visa vad du kan?

Presentera om det ska vara muntligt, skriftligt, eget skapande eller något annat.

Tänk på att säkerställa att alla elever får tillgång till de anpassningar som eleven behöver och har rätt till. Skriv vilket datum som är provdatum alternativt deadline för inlämning.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Kunskapskrav från Lgr11
Uppgifter
Uppgift 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback