👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Mjölk

Skapad 2021-01-18 18:18 i Högbergets förskola Ludvika
Projekt vår närmiljö
Förskola
Vi har arbetat med bondgårds tema. Vi pratar om djur som bor där och vad vi har nytta av dem. Då kommer att kor som bor på lagården ge oss mjölk. Det gör att barnen blir mer nyfikna om mjölk och hur kan den komma till oss som mjölk paket.

Innehåll

 

 

 

Var är vi?

 

Barnen har jobbat med bondgårdsdjur. De kan vilka djur som bor där, vad de heter. Barnen leker nu med djuren som är samlade i bondgården. Barnen vet att mjölken kommer från kor, men många vet inte att mjölkprodukter kan göras i  mejeriet och kan man  förvandla mjölk till smör, ost, fil, yoghurt, grädde, kvarg mm.

 

 

Vart ska vi?

Genom leken och experimentera kommer vi att lära oss mer om mejeriprodukter. Vi ska prov smaka olika produkter och gör själva smör och färskost. 

Genom alla sinne ska barnen uppleva och utveckla tema.

Barnen kommer att ha mera kunskap om varifrån  mjölkprodukter kommer, vad heter de och varför är det viktigt att dricka mjölk för kroppens skull.

Barnen kommer att samtala, berätta och använda begreppen i vardagen. De blir medvetna om att produkter har en grund innan de kommer till vårt matbord.

 

 

  


Hur gör vi?

Vi kommer att ha den tema i gruppen kaniner på tisdagar och fjärilar på torsdagar. Jag kommer att visa bilder och figurer om kor, Vi kommer att prata om vilka kroppsdelar ko har, vad den heter vad är de bra för. När vi kommer till mjölk pratar vi hur kan bonde använda händerna och mjölka. Vi kommer att visa bilder om hur det ser ut en mjölk maskin och varför blir det nu.

Vi kommer prata vad är korna på vinter och hur glada de blir på våren när de kan komma ute på gården. Det kan visa hur kan man på bästa sätt försvara mjölk i låg temperatur för sedan pastöriserat den för att behålla en längre tid.

Genom att experimentera med mjölk kan vi visa vad mjölk innehåller. Det mesta är vatten och en del fett som kan användas för att göra smör eller ost. Vi tar in andra produkter på samlingar och  kan jämföra konsistens och smak. Vi ska passa på  provsmaka och barnen kan berättar vad de tycker om produkter.

Vi gå genom våran måltider om hur viktigt det är att äta hälsosamt och varför mjölk är bra för våran kropp. Att den innehåller proteiner, vitaminer och mineraler.

Vi kommer att skapa en egen ko, med koskälla  och spenen med kirurgiska handskar.

Vi kommer att sätta  tekningar på vägar och burkar eller paket från mejeriet såsom: fil, mjölk, kvarg, grädde, smör mm.

Jag kommer att dokumentera genom bilder och tekningar på vägen samt lär loggar via Unikum.

 

Hur blev det?

 

 

Uppgifter

Kopplingar till läroplanen

 • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
  Lpfö 18
 • förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
  Lpfö 18
 • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
  Lpfö 18
 • förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och,
  Lpfö 18