Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

I Kim Walls fotspår

Skapad 2021-01-19 09:02 i Västervångskolan F-9 Trelleborg
Grundskola F – 9 Svenska Svenska som andraspråk
I det här arbetsområdet ska du skriva ett reportage. Precis som Kim Wall är du en journalist som reser världen över för att besöka platser och personer som du är nyfiken på. Tidningen du arbetar för har efterfrågat artiklar på temat "Aktuella konflikter i världen". Konflikter kan vara allt ifrån det oroliga politiska läget i USA, krig och fattigdom i Syrien, eller varför inte en grannfejd i Flen? Hitta något du är nyfiken på och "res" dit!

Innehåll

Det här kommer att bedömas:

 

Texttypsanpassning: Ditt reportage ska innehålla de delar och de drag som är typiska för ett reportage.

 

Innehåll: Du ska varva beskrivningar, fakta och intervjusvar i ditt reportage. Det betyder att du måste intervjua minst en person (antingen på riktigt eller på låtsas) för att få ordentligt underlag till din text.

 

Skrivregler: Följ de grundläggande skrivreglerna och försök variera språket.

Matriser

Sv SvA
Svenska: Skriva ett reportage

Reportage

F
E
C
A
Struktur
Reportaget är i huvudsak sammanhängande och i huvudsak logiskt uppbyggd med enkel textbindning. Du försöker blanda fakta med beskrivningar och intervjun.
Reportaget är sammanhängande och till stor del logiskt uppbyggd med utvecklad textbindning. Du blandar fakta med beskrivningar och intervjun på ett fungerande sätt.
Reportaget är sammanhängande och logiskt uppbyggd med välutvecklad textbindning. Du blandar fakta med beskrivningar och intervjun på ett välfungerande sätt.
Språk
Du tillämpar viss språklig variation men ordvalet är i huvudsak enkelt. Meningsbyggnaden är enkel och fungerar i huvudsak. Du använder språket för att "måla en bild" på ett enkelt sätt.
Ordvalet är varierat och passar till stor del för ett reportage. Meningsbyggnaden är varierad och relativt väl fungerande. Du använder språket för att "måla en bild" på ett fungerande sätt.
Ordvalet är träffande, varierat och specifikt. Det passar väl för ett reportage. Meningsbyggnaden är varierad, träffsäker och väl fungerande. Du använder språket för att "måla en bild" på ett välfungerande sätt.
Skrivregler
Du följer i huvudsak skriftspråkets normer för exempelvis skiljetecken och stavning.
Du följer relativt väl skriftspråkets normer för exempelvis skiljetecken och stavning.
Du följer väl skriftspråkets normer för exempelvis skiljetecken och stavning.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: