👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Nollan och nätet - Noelias revansch

Skapad 2021-01-20 10:59 i V Bodarna skola Alingsås
Planering för upplägg av arbete med boken om Nollan, "Noelias revansch", som handlar om hur man ska bete sig på nätet.
Grundskola 3 SO (år 1-3) Svenska
Vi kommer under några veckor att läsa och arbeta med boken "Noelias revansch" som är skriven av Caroline Engvall och illustrerad av Katarina Vintrafors. Vi kommer också att använda oss av lärarhandledningen skriven av Emma F Carlström.

Innehåll

Källa bild: Widgit Online

 

Det här ska du få lära dig:

- vad man ska tänka på när man är ute på olika sociala medier på nätet (tillexempel Tik Tok, Snapchat, Instagram), hur man själv "uppför sig", det vill säga hur det är okej att skriva/kommentera och vad man kan göra om man råkar illa ut.

-använda dina förmågor att resonera kring en text som vi läst tillsammans, det vill säga läsförståelse. Vad man får reda på i texten, vad som "står mellan raderna" (sådant som inte står uttryckligen i texten men som man ändå kan förstå) samt hur du själv tänker kring det som står i texten som till exempel vad du själv skulle göra i de situationer som huvudpersonen Noelia hamnar i.

Så här kommer vi att arbeta:

-läraren kommer att läsa två kapitel per arbetspass som vi sedan diskuterar kring tillsammans. Till varje kapitel får du en till två frågor som du klistrar in i din "Läslogg" och svarar på skriftligt. Exempel på hur frågorna kan se ut:

Källa: ur lärarhandledningen av Emma F Carlström

-när vi avslutat boken kommer du att få svara på några reflektionsfrågor kring boken (se uppgifter) samt skriva en bokrecension.

Det här kommer att bedömas:

-din förmåga att lyssna, förstå och tolka innehållet i boken (läsförståelse). Detta kommer att kunna bedömas vid de gemensamma diskussionerna men också när du arbetar med att besvara frågor om texten i din Läslogg.

-din förmåga att samtala om innehållet i boken  samt att föra enkla resonemang som du kopplar till dina egna erfarenheter. Detta kommer att bedömas i de gemensamma diskussionerna, om jag samtalar med dig i samband med att du svara på frågor i din läslogg samt i din slutgiltiga reflektion som kommer att skrivas och läggas in under uppgifter här i planeringen.


Att RESONERA innebär att man delar med sig av vad man tycker och varför man tycker så. 

Uppgifter

 • Reflektion när boken om Noelia är färdigläst

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer.
  Sv  1-3
 • Normer och regler i elevens livsmiljö, till exempel i skolan, i digitala miljöer och i sportsammanhang.
  SO  1-3
 • Kunskapskrav
 • Genom att kommentera och återge några för eleven viktiga delar av innehållet på ett enkelt sätt visar eleven grundläggande läsförståelse.
  Sv   3
 • Dessutom kan eleven föra enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i texterna och relatera detta till egna erfarenheter.
  Sv   3
 • Eleven kan samtala om elevnära frågor och ämnen genom att ställa frågor, ge kommentarer och framföra egna åsikter.
  Sv   3
 • I samtal om texter som eleven lyssnat till kan eleven föra enkla resonemang om texters tydligt framträdande innehåll och jämföra detta med egna erfarenheter.
  Sv   1