👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skriv en biografi - en text om en persons liv

Skapad 2021-01-20 15:03 i Långbrodalsskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 4 – 6 Svenska
I det här arbetsområdet kommer du att få skriva en återberättande text som handlar om en historisk persons liv och gärningar. Det kallas för en biografi och du som skriver är en biograf.

Innehåll

När du har lyssnat på Historierummet och antecknat har du samlat på dig en massa spännande information om personer som gjort ett viktigt avtryck i historien. Nu ska du få skriva en text om en av dem. Formen är biografi som handlar om personens liv.

Uppgifter

  • SKRIV EN BIOGRAFI Uppgift: Välj en av personerna du hört om när du lyssnat på Historierummet. Skriv en text om personens liv. Använd de anteckningar du gjort när du lyssnat. Du får söka mer fakta om du behöver det. Tänk på att: -Beskriva händelser i kronologisk ordning. -Variera sättet du börjar meningarna genom att använda olika tidsord (till exempel sedan, efter det, efter ett tag, så småningom, år..., först som vuxen..., som litet barn...). -Använd stor bokstav vid namn och i meningarnas början. -Avsluta meningarna med rätt skiljetecken. Struktur: 1. Inledning 2. Händelser i personens liv 3. Avslutning där du sammanfattar kort vilken betydelse personen haft i historien. Klistra gärna in en bild på personen. Lycka till!

Matriser

Sv
Skriv en biografi

Godtagbara kunskaper
Mer än godtagbara kunskaper
Innehåll
Du berättar om personens liv i kronologisk ordning. På några ställen använder du olika tidsord.
Din text har en tydlig inledning och en tydlig kronologisk ordning. Texten har också ett tydligt avslut, där du summerar vad personen haft för historisk betydelse. Du varierar sättet du börjar meningarna genom att använda olika tidsord.
Skrivregler
Du använder punkt och stor bokstav oftast på rätt sätt.
Du använder punkt och stor bokstav oftast på rätt sätt. Du bearbetar din text genom att läsa igenom den innan du lämnar in och rättar de fel du upptäcker.