👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Koll på Sverige

Skapad 2021-01-20 21:32 i Arthur Engbergskolan Nordanstig
Grundskola 4 – 6 Geografi
Du kommer att få läsa och lära dig mycket om vårt land Sverige. Sveriges indelning och hur Sverige ser ut beroende på vart man befinner sig. Kartan är det viktigaste hjälpmedlet inom geografin så med hjälp av kartor ska vi lära oss vilka städer/länder som ingår i Sverige/övriga Norden.

Innehåll

Du kommer att få lära dig:

- Vad geografi är och vad ämnet går ut på.

- Fyra väderstreck: norr, söder, öster & väster. 

- Hur Norden ser ut och vilka de nordiska länderna är. 

- Hur Sverige är indelat (Sveriges landskap, län, kommuner) 

- Var de flesta människor i Sverige bor.

- Hur några olika delar av Sverige ser ut. Du ska lära dig att naturen i norra Sverige skiljer sig från naturen i söder.

Vi kommer att:

- läsa olika texter och göra om texten med egna ord. 

- Rita och markera Sveriges landskap. 

- Att hitta i kartboken.

- Hitta relevant fakta om just din landskap och få ner det i text.

 

Under terminen har vi skriftliga läxor och förhör på Sveriges och Nordens namngeografi.

Matriser

Ge
Koll på Sverige

Icke godtagbart
Godtagbart
Mer än godtagbart
Geografiska begrepp
  • Ge  E 6
  • Ge  C 6
Eleven kan icke använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt välfungerande sätt.
Namngeografi
  • Ge  E 6
  • Ge  C 6
Eleven har icke grundläggande kunska­per om Sveriges och Nordens namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har grundläggande kunska­per om Sveriges och Nordens namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har goda kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Kartor, källor, metoder och tekniker
  • Ge  E 6
  • Ge  C 6
Eleven kan icke undersöka omvärlden och använder icke kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade resonemang om olika källors användbarhet.
Naturlandskap
  • Ge  E 6
  • Ge  C 6
Eleven har icke grundläggande kunskaper om naturlandskap och för inte enkla resonemang om processer som formar och förändrar jordytan.
Eleven har grundläggande kunskaper om naturlandskap och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan.
Eleven har goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.