👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Häxorna - Roald Dahl

Skapad 2021-01-21 11:07 i Östra skolan Falun
Grundskola 4 – 6 Svenska som andraspråk Svenska
Drama för unga - Häxorna av Roald Dahl

Innehåll

Vi kommer att tillsammans lyssna på radiodramatiseringen av Roald Dahls bok Häxorna. 

Du kommer att få möta pojken Roald som, efter att han blivit föräldralös, bor med sin mormor som är en häxofil. Det betyder att hon har jagat häxor. Mormor berättar för Roald om häxorna som finns och det dröjer inte länge förrän Roald själv stöter på häxor...

 

Vi kommer att lyssna på alla 10 avsnitt och efter varje avsnitt kommer du att tillsammans med dina klasskamrater få svara på några frågor om det du just hört. Du kommer även att få reflektera och fundera på hur du tror att berättelsen kommer att få fortsätta. 

Vi kommer även att jobba med några utvalda citat från berättelsen och fundera på vad de kan betyda. 

 

När vi lyssnat färdigt på avsnitten kommer vi även se filmatiseringen av Häxorna. Du kommer att få fundera över vilka likheter och skillnader du hittar mellan boken och filmen. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
  Sv  4-6
 • Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.
  Sv  4-6
 • Kunskapskrav
 • Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.
  Sv  E 6
 • Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett utvecklat sätt beskriva sin upplevelse av läsningen
  Sv  C 6
 • Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra välutveck­lade och väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett välutvecklat sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.
  Sv  A 6