Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

4

Medeltiden i Sverige

Fårboskolan, Oskarshamn · Senast uppdaterad: 3 april 2023

Människorna lägger vikingatiden bakom sig och blir kristna. Handelsplatser blir till städer och riket Sverige bildas sakta. Vi lär oss om livet i slott liksom i byns gårdar och hur olika händelser hänger ihop.

Syftet med denna kurs

"Undervisningen ska stimulera elevernas nyfikenhet på historia och bidra till att de utvecklar kunskaper om hur vi kan veta något om det förflutna genom historiskt källmaterial och möten med platser och människors berättelser.  Undervisningen ska vidare bidra till att eleverna utvecklar förståelse för att varje tids människor måste bedömas utifrån sin samtids villkor och värderingar.

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur historiska berättelser används i samhället och i vardagslivet. Därigenom ska eleverna få olika perspektiv på sina egna och andras identiteter, värderingar och föreställningar.

Genom undervisningen i ämnet historia ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

Tidsomfång

Denna kurs inleds v 14  och fortsätter fram till terminens slut

Undervisningens metoder och material

SO-materialet Puls används huvudsakligen och kompletteras med filmer, bilder och kartor. 

Eleverna arbetar främst enskilt med att läsa texter om medeltiden och att besvara frågor till texter. Medeltidens händelser, personer och kronologi diskuteras delvis gemensamt liksom viktiga begrepp som hör ihop med epoken. Eleverna gör också anteckningar till filmer som klassen ser.

Bedömning av elevens kunskaper

I slutet av vårterminen genomförs ett prov med uppgifter där eleven får visa sina kunskaper om medeltiden. Inför provet får alla elever information om vilka kunskapskrav de ska visa för att anses ha nått målen för kursen. Under lektionstid får eleverna möjlighet att sammanfatta det viktigaste och att träna inför slutuppgiften. Individuell anpassning görs med hjälp av inläst material och anpassningar i utformning av provet.

Elevens kunskaper i förhållande till läroplanens kunskapskrav redovisas individuellt i unikum under fliken Kunskaper. Se nedan.

  E C A
Tidsperioder
Samhällsförändringar, levnadsvillkor & handlingar
Undersöka utvecklingslinjer

Läroplanskopplingar

Nordens kulturmöten med andra delar av världen genom vikingars resor och medeltidens handelssystem.

Statsbildning och kristendomens etablerande i Norden samt konsekvenser av dessa förändringar.

Vad historiska källor är, till exempel arkeologiska fynd, texter, muntliga berättelser och digitalt material, och hur de kan användas för att ge kunskaper om det förflutna.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback