👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Månadens konstnär januari Leonardo da Vinci

Skapad 2021-01-22 15:06 i Musiklådan Grundskolor
Grundskola 2 – 3 Teknik SO (år 1-3) Engelska Bild
Under januari arbetar vi med Leonardo da Vinci i flera ämnen.

Innehåll

Hittills har arbetet med månadens konstnär varit riktigt lyckat. Ni har ofta kommit på intressanta saker ni vill göra. Och jag brukar längs vägen komma på saker som passar in med annat som ni ska lära er under år 1-3. Jag är säker på att ni även denna gång kommer med idéer under månaden.

Här är lite av det som vi kommer att göra.

SO:
Var levde Leonardo Da Vinci. Vi tränar vidare på hur man förstår och läser av kartor och hur man söker på t ex Google maps.
När levde han? Vi repeterar tidslinjen och placerar in honom rätt på den.
Hur var livet på hans tid?
En av hans mest kända tavlor är Nattvarden. Här får vi in lite religion då vi kan prata om vilka som finns på bilden, vad de gör och vad som står om detta i Bibeln.

Teknik:
Leonardo da Vinci var intresserad av teknik och ligger bakom många uppfinningar. Vi tittar på bilder och samtalar om några av uppfinningarna. Vi tittar på hans skisser. Sedan får man göra egna skisser av intressanta tekniska föremål man använder nu för tiden. 

Bild:
Vi samtalar om hans sätt att måla, om färger och skuggor och motiv. Du får träna dig på att samtala om bilder, att kunna jämföra dem och berätta vad de väcker för tankar hos dig. Du kommer också att få göra några egna saker, t ex porträtt med blyerts eller kolkrita och skulptur i lera. Du kommer också att kunna få välja några färgläggningsbilder inspirerade av konstnärens arbeten. De kan du ha som avkoppling eller extrauppgift ibland.

Eng:
Vi repeterar och arbetar vidare med kroppsdelarna på engelska. Vi tränar på att prata om kroppsdelar eftersom Leonardo Da Vinci var intresserad av att måla människans anatomi.
Vi ser också flera korta engelska barn- och skolfilmer om konstnären.

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Teckning, måleri, modellering och konstruktion.
  Bl  1-3
 • Historiska och samtida bilder och vad bilderna berättar, till exempel dokumentära bilder från hemorten och konstbilder.
  Bl  1-3
 • Tydligt talad engelska och texter från olika medier.
  En  1-3
 • Filmer och dramatiserade berättelser för barn.
  En  1-3
 • Egna konstruktioner där man tillämpar enkla mekanismer.
  Tk  1-3
 • Dokumentation i form av enkla skisser, bilder samt fysiska och digitala modeller.
  Tk  1-3
 • Hur föremålen i elevens vardag har förändrats över tid.
  Tk  1-3
 • Jordgloben. Kontinenternas och världshavens lägen på jordgloben. Namn och läge på världsdelarna samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven.
  SO  1-3
 • Några högtider, symboler och berättelser inom kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.
  SO  1-3
 • Tidslinjer och tidsbegreppen dåtid, nutid och framtid.
  SO  1-3

Matriser

Tk En Bl SO
Månadens konstnär Leonardo da Vinci

Nivå 1
Nivå 2
Religion
Du kan berätta något om vad du ser på tavlan Nattvarden. Du vet vad ett kloster är. Du vet något om Jesu liv och att man kan läsa om Jesus i Bibeln.
Du kan berätta om tavlan Nattvarden och något om vad en nattvard är. Du vet att den målades i ett kloster och kan berätta varför det ofta finns målning i kristna heliga byggnader. Du vet att det står om Jesus i Nya Testamentet i Bibeln.
Bilder
Du svarar på frågor om Leonardo da Vinci bilder. Du kan visa några saker som är typiska.
Du berättar om bilderna. Du berättar om motiv, sätt att måla, färger mm Du kopplar ihop det du vet om historia och det du ser på tavlorna. Du kan berätta om några saker som är typiska. Du jämför på egen hand andra konstnärer, t ex Carl Larssons målningar med Leonardo da Vincis
Geografi
Med vuxenstöd kan du hitta Italien på en karta och vet i vilken världsdel det är.
På egen hand letar du i kartböcker. Självständigt berättar du om var man hittar Italien på en karta, känner igen landet på olika kartor. Du kan hitta Leonardo da Vincis stad. Du vet i vilken världsdel det är.
Historiska begrepp
Du kan visa på en tidslinje när Leonardo da Vinci levde.
Du använder tidslinjen när du berättar om Leonardo da Vinci. Du vet ungefär hur länge sedan det var han levde och kan jämföra med annat du vet om den tiden.
Eget skapande
Du deltar och skapar olika typer av bilder. Du kan måla egna bilder till olika texter, t ex en skiss till en text om en uppfinning. Bild och text samarbetar. Med stöd och påminnelser kan du följa givna instruktioner.
Du kan måla egna bilder till olika texter. Du kan också berätta om din bild, varför du målat som du har gjort. Du följer instruktioner självständigt. Du kan också komma med egna förslag.
Samtal om bilder
Du svarar på korta frågor om Leonardo da Vincis konst. Ibland säger du vad du tycker om dem.
På ett mer utvecklat sätt samtalar du om bilder, tavlor, skisser och skulpturer. Du jämför dem med varandra. Du delar med dig av dina tankar om dem.