Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

4 - 6

Kemi år 5. Kemi och miljö (Lgr22)

Fontinskolan, Kungälv · Senast uppdaterad: 2 februari 2024

Kemi finns överallt runtomkring oss. Men, vad är kemi egentligen? Vad är vatten? Vad är atomer och molekyler för något? Vad består luft av? Kan luft vara flytande? Varför rostar en cykel? Hur kan man bli ren av tvål? Hur kan läsk fräta på tänderna? Har vi verkligen frätande ämnen hemma i vårt kök eller badrum? Vad ska man tänka på när man genomför en laboration/ett experiment? De här frågorna och många fler kommer du att få svar på under kemilektionerna framöver. Spännande, eller hur?

Det här kommer du lära dig:

  • Att beskriva, jämföra och ge exempel på några vanliga atomer, molekyler och kemiska föreningar, t.ex. vatten, syre, kol och koldioxid.
  •  Att beskriva några vanliga ämnens egenskaper, olika former och fasövergångar.
  • Att förklara och ge exempel på några lösningar och blandningar.
  • Att förklara och ge exempel på några syror och baser.
  • Att känna igen hur våra vanligaste farosymboler ser ut (och var man kan hitta dem i ett hem).

 

Begrepp:

Kemi, atom, grundämne, molekyl, kemisk förening, avdunstning, kondensering, gasform, fast form, flytande form, frysa, smälta, kretslopp, kemisk reaktion, lösningar, blandningar, legeringar, syror, baser, neutralt ämne, pH, explosivt, brandfarligt, hälsoskadligt/irriterande, frätande, giftigt, förbränning, återvinning,  försurning och vattenrening,

 

Så här kommer vi att arbeta:

  • Vi har genomgångar/diskussioner.
  • Vi läser kapitel 5 i läroboken s. 84-101 och diskuterar begreppen.
  • Vi arbetar med olika typer av uppgifter kopplade till det vi läst och diskuterat. Ibland använder vi chromebooken som hjälpmedel, ibland inte.
  • Vi tittar på några filmer.
  • Vi gör några laborationer.

 

Så här kommer du redovisa det du lärt dig:

  • Du visar vad du kan under lektionerna när du arbetar med olika uppgifter.
  • Du visar dina kunskaper genom att vara aktiv under gemensamma genomgångar, diskussioner och laborationer.
  • Skriftliga läxförhör/prov.

Läroplanskopplingar

Materiens uppbyggnad visualiserad med hjälp av enkla partikelmodeller.

Indelning av ämnen och material utifrån egenskaperna löslighet, ledningsförmåga, surt eller basiskt.

Vanliga kemikalier i hemmet. Deras användning och påverkan på miljön och människan samt hur de är märkta och bör hanteras.

Observationer och experiment med såväl analoga som digitala verktyg. Planering, utförande, värdering av resultat samt dokumentation med ord, bilder och tabeller.

Eleven visar grundläggande kunskaper om kemins begrepp och förklaringsmodeller. Med viss användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver eleven enkla kemiska samband i naturen, i samhället och i människokroppen.

Eleven söker svar på frågor genom att utföra systematiska undersökningar på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Eleven värderar resultaten och beskriver på ett enkelt sätt undersökningarna.

Eleven visar goda kunskaper om kemins begrepp och förklaringsmodeller. Med relativt god användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver eleven enkla kemiska samband i naturen, i samhället och i människokroppen.

Eleven söker svar på frågor genom att utföra systematiska undersökningar på ett säkert och fungerande sätt. Eleven värderar resultaten och beskriver på ett utvecklat sätt undersökningarna.

Eleven visar mycket goda kunskaper om kemins begrepp och förklaringsmodeller. Med god användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver eleven enkla kemiska samband i naturen, i samhället och i människokroppen.

Eleven söker svar på frågor genom att utföra systematiska undersökningar på ett säkert och väl fungerande sätt. Eleven värderar resultaten och beskriver på ett välutvecklat sätt undersökningarna.

Matriser i planeringen
Kemi och miljö
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback