Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Läsprojekt Kompisboken

Everöds skola, Kristianstad · Senast uppdaterad: 25 januari 2021

Utifrån Kompisboken av Linn Hallberg tränar vi lässtrategier, boksamtal och utmanar oss att skriva olika svenskatexter som tex. dagboksskrivande och reflektioner. Under arbetets gång reflekterar vi över hur grupptryck kan upplevas för personerna i boken och i verkliga livet. Vi tar upp ord i boken som behöver förklaras och ökar ordförståelsen/ordförrådet.

Arbetets syfte och innehåll

Syftet med arbetet är att du ska ges förutsättningar för att utveckla din förmåga att kunna formulera både muntligt och skriftligt med utgångspunkt ur Kompisboken. Vi läser och analyserar boken tillsammans.

I arbetsmomentet ingår att använda olika lässtrategier och har boksamtal för att tillsammans fördjupa upplevelsen av det lästa och sätta i gång tankar som kan kopplas till egen erfarenhet  eller andra texter/ filmer/ böcker. 

 

Bedömning

Jag kommer att bedöma hur du tar del av boksamtalen och för samtalen framåt genom att reflektera över det lästa och ha egna åsikter.

Jag kommer att bedöma dina texter som du skriver kopplade till boken

Jag kommer att bedöma en skriftlig läsförståelse med text och tillhörande frågor ur Kompisboken


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback