Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Lappteknik åk 8 vt 21

Skapad 2021-01-25 10:10 i Svensgårdsskolan Helsingborg
Lappteknik
Grundskola 7 Slöjd
Lappteknik är ett sätt där du med hjälp av många små lappar av tyg tillverkar ett större tyg. Av det färdiga stora tyget kan du sedan tillverka en produkt. Detta kan t.ex. vara ett kuddfodral eller ett täcke.

Innehåll

 

Lappteknik kallas även patchwork och är en teknik där mindre tygbitar sys ihop till ett större tygstycke, detta kan vara täcken, dukar, mattor, kuddfodral men också necessär, väskor och datorfodral. Från början var syftet med lappteknik att ta tillvara på tygrester från andra arbeten. Lapptekniken utvecklades alltså genom att tygbitarna syddes ihop. Man skapade olika mönster så att föremålen blev dekorativa.

Idag använder man oftast bomullstyger för lapparbeten. Detta för att bomullstyger är formbara och lagom sträva för att kunna arbetas med smidigt. Man bör inte blanda olika tygsorter i ett och samma arbete eftersom det blir problematiskt att tvätta. Tyglapparna kan klippas i en mängd olika geometriska former, till exempel kvadrater, romber, sexhörningar och trianglar. Det färdiga täcket bygger på upprepade mönster som byggts upp med olikfärgade lappar.

 

Traditionellt har man sytt ihop lapparna för hand, men idag sys lappformer (till exempel kvadrater och rektanglar) ihop på maskin. När man syr ett lapptäcke är det vanligt att man avslutar med att använda sig av en teknik som kallas kvilt. Ett färdigt lapptäcke består av tre lager: överst själva lapptäcket, i mitten ett foder, och underst ett stödlager/bakstycke. Man kviltar täcket för att alla lager ska hålla sig på plats och inte kasa runt. Man syr alltså ihop alla lager och detta kan man även göra så att sömmarna bildar dekorativa mönster. 

 

Målet med undervisningen är att utveckla förmågan att...

Förmågor att träna.

 • formge och framställa lappteknik i olika färger med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,
 • välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,
 • analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp.

 

När vi är klara ska du kunna.

Inom arbetsområdet "Lappteknik" ska du få möjlighet att utveckla din förmåga

- att utveckla en idé, planera och formge en produkt i lappteknik.

- att med lapptekniken tillverka ett tyg som sen ska bli en produkt.

- att välja och arbeta med lämpliga redskap. 

- att arbeta efter skriftliga instruktioner, muntliga instruktioner och  instruktioner digitalt.

- att kunna analysera och värdera resultatet av ditt arbete och din arbetsinsats skriftligt.

Berätta vad och hur du gjort. Det som gått bra och det som kunde gått bättre. Hur ser det färdiga resultatet ut och varför. Har du varit noggrann? Har du ändrat om något blivit fel?

 

Undervisningens innehåll

Du kommer att få en genomgång om vad lappteknik är och hur man går tillväga när man arbetar med denna teknik. 

Du kommer att planera ditt arbete genom att skissa vilka former och färger du vill använda dig av när du konstruerar ditt mönster/lappteknik. 

Du kommer att framställa/göra/tillverka ett arbete i lappteknik som du sedan syr till en produkt, ex. kuddfodral eller täcke. 

Du kommer att få arbeta efter olika instruktioner som visar hur man gör.

Du kommer att träna på att använda slöjdens redskap och material som till exempel : bomullstyg, sytråd, nålar, saxar, strykjärn och symaskin

 

Detta kommer bedömas - Din förmåga att...
Se matris.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,
  Sl
 • välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,
  Sl
 • analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och
  Sl
 • tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.
  Sl

Matriser

Sl
Kunskapskrav slöjd

Insats krävs
E
C
A
Slöjdföremål
Eleven kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.
Eleven kan på ett utvecklat och relativt väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och delvis egna initiativ.
Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och egna initiativ.
Använda redskap
I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.
I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt med precision.
Tillvägagångssätt
Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val.
Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val.
Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val.
Inspirationsmaterial
Eleven kan i slöjdarbetet bidra till att utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.
Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.
Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial och sådant som eleven själv har sökt upp.
Kombinera
Dessutom kan eleven pröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion.
Dessutom kan eleven pröva och ompröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion.
Dessutom kan eleven systematiskt pröva och ompröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion.
Arbetsprocessen
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.
Ge omdömen
.
Eleven kan ge enkla omdömen om arbetsprocessen med viss användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.
Eleven kan ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen med relativt god användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.
Eleven kan ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen med god användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.
Tolka
Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då enkla resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då utvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då välutvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: