Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

5

Europa

Österskärsskolan, Österåker · Senast uppdaterad: 31 januari 2021

Under v. 5- 8 arbetar vi om Europa. Arbetet handlar om Europas natur- och kulturlandskap, om klimatet i Europa och vilka naturtillgångar som finns. Det handlar även om hur befolkningen är fördelad och varför. Förutom detta kommer du att få lära dig Europas namngeografi med länder, huvudstäder, vattendrag och bergskedjor och viktiga geografiska ord/begrepp. Under v. 7-8 gör du ett enskilt arbete om ett land i Europa. Arbetsområdet Europa avslutas med ett prov.

Mål:

Efter arbetet om Europa ska du kunna:

* Beskriva Europas natur- och kulturlandskap. 

* Beskriva klimatet i olika delar av Europa och förklara hur/varför klimatet skiljer sig åt mellan olika områden i Europa.

* Förklara fördelningen av Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och vad det kan ha för betydelse. 

*  Använda kartboken och förklara kartors uppbyggnad med färger, symboler och skala. Du förklarar olika slags kartor; topografiska och tematiska kartor.

* Europas namngeografi med läge på länder, vattendrag och bergskedjor samt namn på Europas huvudstäder. Du tränar namngeografi med hjälp av seterra.com

* Förklara ord och begrepp till arbetsområdet Europa. Du tränar ord/begrepp med hjälp av Quizlet.

* I egen text berätta om ett land i Europa där du bl a gör jämförelser med andra länder i Europa. Du tittar på levnadsvillkor, naturresurser, vad landet producerar, vad människor arbetar med och platser att besöka. 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.

Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.

Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.

Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.

Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Matriser i planeringen
Europa
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback