👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Trä och olika träslag

Skapad 2021-01-25 14:12 i Da Vinciskolan Ale
Grundskola 8 – 9 Slöjd
Medveten konsument Trä. Du ska göra ett fördjupningsarbete om en möbel som du har hemma och som i huvudsak består av trä.

Innehåll

 

Fördjupningsuppgift  

 

Välj en av dina favoritmöbler hemma hos dig. Resonera om:

                       *    Material  

       *    Var är den tillverkad                              

        *    Ålder 

        *    Hur länge har ni haft den, kommer att ha den och varför

     *  Design  

 

Tips: Googla på möbelföretags hemsidor. Kolla om det finns något på sli.se och på YouTube. Är det en gammal möbel, fråga dina föräldrar eller äldre släktingar. 

 

 En resonerande text innehåller fakta och frågorna vad, hur och varför ska besvaras. Lägg till flera bilder och foton som illustrerar din text. Ditt fördjupningsarbete ska vara ungefär en A4 sida text (storlek 12 på bokstäverna och med enkelt radavstånd). Du kan också välja att göra en Power pointpresentation om du tycker att det är lättare.

 

Lämna in din text i Uppgiften ”Trä och olika träslag” i Unikum. Kom ihåg att skriva namn och klass. 

   

        

 

 

Checklista till fördjupningsuppgiften 

1.       Välj en möbel som är gjord av trä. Det är okej om det finns fler material än trä. Till exempel tyg, metall eller något mer. Ta en bild       på             favoritmöbeln och lägg in den i dokumentet du skriver i. 

 

2.       Ta reda på fakta om denna möbel. 

·          Vad är det för material? Vilket träslag? Och hur vet du det, = “bevis”. 

·          Var är den tillverkad? 

·          Hur länge har ni haft den hemma hos er? 

·         Hur är den ytbehandlad?  

·         Hur gammal är möbeln? (Det kan ju vara lite svårt att veta i vissa fall, här kan du behöva göra lite detektivarbete.)  

·         Intervjua dina föräldrar om möbeln. Fråga till exempel om vad de tänkte om användningsområde, hur de tänkte om designen och                       hållbarhet. Och varför de köpte/fick den. Hur länge tror du att ni kommer att ha den, och varför. 

·          Fundera över hållbarheten och motivera.  

·         Ta också reda på om designen. Här kan du behöva (bild)googla om stilen, tidsepoken och om den verkar vara inspirerad av någon                     känd designmodell. Vissa möbler kan vara designade av någon känd möbeldesigner och då kan du skriva om det. (Carl Malmsten, är till           exempel en designer.) 

 

·         Eventuellt andra saker som är aktuellt i detta fördjupningsarbete. Det kan vara detaljer, mönster som är gjorda på olika sätt, beslag                    (metalldetaljer) osv.

Uppgifter

  • Trä och olika träslag