👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kartongbygge - Tåg

Skapad 2021-01-26 06:53 i Tallkrogens skola Stockholm Grundskolor
Grundskola F – 2 Bild Teknik
I mindre grupp skapar eleverna var sin tågvagn + innehåll som sedan kopplas ihop till ett långt tåg. Eleverna få tillgång till mjölkkartonger och annat skräpmaterial.

Innehåll

Mål - Målet är att eleverna i små grupper, tillsammans tillverka en tågvagn av mjölkkartong och annat material. De ska även komma på ett innehåll till vagnen. Dessa vagnar ska sedan kopplas ihop till ett långt tåg som vi gör en utställning utav i matsalen. 

 

Syfte - Syftet med den här aktiviteten är att eleverna själva har röstat fram aktiviteten "kartongbygge" på ett fritidsråd. Vi vill även att våra faddergrupper ska träffas och göra någonting tillsammans. I den här aktiviteten kommer de att träna på att komma överens, samarbeta och lösa problem. Samt uttrycka sig i skapande verksamhet. 

 

Metod - Eleverna träffas på ett förutbestämt lämpligt ställe där det finns gott om plats och material. Pedagogen börjar med en genomgång om vad vi ska göra och berättar vad eleverna kommer att lära sig idag (samarbete, lösa problem, finmotorik och uttrycka sig i skapande verksamhet). För att eleverna ska förstå och ha någonting att utgå ifrån så finns det ett färdigt lok som pedagogen visar. Eleverna sätter sig i sina faddergrupper. Tre elever i varje grupp (fskl, åk 1, åk 2). De får en stund att prata sig samman om hur just deras vagn ska se ut. 

Material som finns är mjölkkartonger, tapetklister, limpistol, tidningspapper, silkespapper, trästavar & hjul, färger och annat "skräpmaterial" och verktyg. Låt fantasin flöda. 

När alla vagnar är klara ser pedagogen till att vagnarna kopplas ihop (om det är nödvändigt).

Vi vill ställa ut vårt tåg dels för att synliggöra vår verksamhet för de övriga på skolan men även för att personalen i matsalen uppskattar det. 

När - Under två veckor, tisdag & torsdag kommer varje kompisgrupp att träffas vid ett tillfälle var. Skulle de inte bli klara utan behöva mer tid får vi skapa den tiden en annan gång. 

 

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Samtala, lyssna, ställa frågor samt framföra egna tankar, åsikter och argument om olika områden, till exempel etiska frågor och vardagliga händelser.
    Gr lgr11  -
  • Skapande genom olika estetiska uttrycksformer, till exempel lek, bild, musik, dans och drama.
    Gr lgr11  -
  • Olika material, redskap och tekniker för att skapa och uttrycka sig.
    Gr lgr11  -