Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6

Vt-2021 - SV Läsförståelse

Sjökarbyskolan, Österåker · Senast uppdaterad: 7 februari 2023

Läsförståelse

Syfte

Ämnet svenska har ett delområde som är Läsning. I läsning ges eleven möjlighet att utveckla sin läsförmåga, se och utveckla olika meningsbyggnad, lära  synonymer, stavning, läsa olika typer av artiklar, läsa högt och tyst, jämföra olika texter, söka källor och deras trovärdighet, kunna läsa mellan raderna och våga argumentera och tolka fritt. 

Mål

  • Läsa olika typer texter
  • Förstå texternas innehåll och kunna svara på frågor som är kopplade till texterna
  • Muntligt kunna sammanfatta och återberätta texterna
  • Ta del av elevers svar och åsikter
  • Träna sig på att reflektera, argumentera och analysera över texterna 



Bedömning

Du kommer att under terminen få öva på att läsa olika typer av texter; fakta, biografi, berättelse, instruktion, myt, fabel, dikt mm. Jag kommer att titta på hur du svarar på de olika frågorna i de olika texterna, din aktivitet vid diskussioner, ditt ansvarstagande för uppgifterna och hur du tolkar texter och andras åsikter. 

Du kommer att få läsa två texter som ingår i Skolverkets bedömningsmaterial för läsförståelse vid två olika bedömnings tillfällen. Du får feedback och bedömning av mig via Unikum.

 


Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt sätt

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med relativt god koppling till sammanhanget visar eleven god läsförståelse

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett utvecklat sätt beskriva sin upplevelse av läsningen

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med mycket gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till sammanhanget visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra välutveck­lade och väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett välutvecklat sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Matriser i planeringen
Svenska Kunskapskraven för åk 6
Läsa
Uppgifter
Bedömning - läsförståelse 2
Bedömning - läsförståelse 2
Läsförståelse bedömningsprov vt2021
Läsförståelse bedömningsprov vt2021
Bedömning - Läsförståelsetext 1
Övning - Läsförståelse biografi
Övning - läsförståelse - faktatext
Övning - läsförståelse - faktatext

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback