Nuläge
Utifrån barnens visade intresse för vatten i deras lek kommer avdelningen att arbeta med vatten som tema. Barngruppen består i dagsläget av barn i åldrarna 1-4 år. Vi vill utveckla och fördjupa barnens kunskaper om vad vatten används till och hur det kan användas i lek, samspel, skapande och kommunikation utifrån barnens visade intresse. Genom att arbeta med en variation av olika estetiska uttrycksformer kommer barnen att få ta del av vatten på flera olika sätt. Barnen visar fortfarande intresse för Babblarna och vi kommer därmed att fortsätta använda oss av dessa under temats gång.
Syfte:
Mål:
Väcka nyfikenhet hos barnen och ge barnen möjlighet att utveckla sin förmåga att utforska, kommunicera och reflektera och ge uttryck för sina tankar kring vad vatten är, var vatten finns och hur man kan använda vatten på olika sätt. Vi vill även fortsätta arbeta vidare med barngruppen för att skapa en Vi-känsla där barnen ska få känna att jag kan, jag får, jag vågar.
Genomförande
Uppstarten sker genom att vi introducerar Petronellas sång om vatten. Sången kommer sedan vara återkommande under temats gång.
Hej, sa Petronella i från plaske by.
Det är tid att fälla upp sitt paraply.
Sen så ska vi traska kring och ha det kul.
Det får gärna plaska ända fram till jul.
Glada ska vi ropa: Tjenare och mors!
Segla allihopa bort i en galosch.
Segla hela natten intill ljusan dag.
Är du rädd för vatten? Det är inte jag.
Text: Lennart Hellsing
Varje figur i Babblarna kommer kopplas till olika områden i läroplanens mål och utifrån barnens intressen och önskemål utvecklas temat. Figurerna har kopplats till läroplanen på följande sätt:
Doddo- Ser till att värdegrunden upprätthålls och vi pratar om hur en bra kompis är.
Bibbi- Gillar matematik. Bygglek.
Bobbo - gillar rörelse och motorik. Sånger, dans, instrument, rörelselekar.
Diddi- gillar att skapa, i alla möjliga material. Uppdrag - skapande.
Babba- gillar språk. Arbeta med sagor, sagopåsar, sånglådor.
Dadda- gillar naturkunskap och teknik. Utforska och experimentera på olika sätt och genom olika material. Hur fungerar teknik i vår vardag?
Dokumentation:
Vi kommer att dokumentera processen i UNIKUM och även skapa ett tema-rum inne på avdelningen. Dokumentationen kommer att ske med hjälp av fotografier, filmklipp, barnens skapade alster och kommentarer som uppstår under processens gång.
Ansvar
Arbetslaget ansvarar gemensamt för planeringen.
Uppföljning
Arbetslaget gör kontinuerligt uppföljning genom unikums reflektioner och analyser.
Kopplingar till litteratur eller forskning (se över ref)
Doverborg, Pramling Samuelsson (2013) beskriver att variation är en grundläggande aspekt i lärandet. Barnen har lättare att lära sig när många olika sinnen får kopplas in och användas. Att använda sig av variation synliggörs barnens upplevelser av processen vilket leder till att de lättare förstå det som arbetas med. Variationen i de olika arbetssätten används för att bredda möjligheterna för att barnen att ta in det som lärs ut. Variation syftar till att expandera och vidga kunskaperna i utvecklingsprocessen.