Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Rörelse

Skapad 2021-01-26 21:09 i Montessoriförskolan Vaxholm Fristående förskolor
Förskola
Alla barn behöver röra på sig för att utveckla motorik, koordinationsförmåga och en kroppsuppfattning. Genom detta utvecklar barn en bra självkänsla.

Innehåll

Bakgrund/syfte:

Alla barn behöver röra på sig för att utveckla motorik, koordinationsförmåga och en kroppsuppfattning. Genom detta utvecklar barn en bra självkänsla. Vi uppmanar barnen att röra på sig dagligen. Vi är ute mycket på gården och leker/klättrar, vi dansar mycket inne och vi uppmuntrar barnen att klättra upp och ned för stolen osv. Vi ser att barnen mår bra av att röra mycket på sig, dem äter bra vid lunchen och sover/vilar gott på vilan. Vi ska även träna att ha rörelse i grupp och träna på att samarbeta med varandra. Så att alla barn ska bli sedda, ha roligt tillsammans och känna sig en i gruppen. 

Metod/arbetssätt:

Denna vårtermin ska vi ha en planerad rörelse aktivitet varje fredag där vi kommer uppmana barnen till vissa rörelser, tex träna på balansen. Genom denna planering så ser vi till att barnen får testa olika rörelse aktiviteter och får en utökad kroppsuppfattning. Det vi planerar är balansövningar, barndans, barnyoga, vara ute i naturen och använda stenar och trädgrenar att klättra upp/ned, gå promenader, springa tillsammans med mera. Vi tränar också på att ha rörelse i grupp och samarbetsövningar. 

Mål: 

Målet är att alla barnen ska må bra, utveckla sin motorik, koordinationsförmåga och sin kroppsuppfattning. Att röra på sig mycket utvecklar även deras självkänsla. Vi vill att dem ska bli självständiga individer, må bra och ha en stor rörelseglädje! 

" Barnen ska få att utveckla en allsidig rörelseförmåga genom att ges möjlighet att delta i fysiska aktiviteter och vistas i olika naturmiljöer. Utbildningen ska ge barnen möjlighet att uppleva rörelseglädje och därigenom utveckla sitt intresse för att vara fysiskt aktiva " 

Lpfö 18, s.9 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: