👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Norden

Skapad 2021-01-27 10:18 i Granbergsskolan F-6 Bollnäs
Grundskola 4 – 6 Geografi
Vad vet du om våra grannländer? Kanske har du åkt skidor i Norge, åkt på kryssning till Finland eller smakat en dansk pølse (korv)? Eller kanske drömmer du om att bada i Islands varma källor?

Innehåll

I det här arbetsområdet får du lära dig mer om Nordens fem länder. Du kommer att läsa om hur naturen ser ut i de olika länderna, för att sedan kunna ta ställning till vilket land som lämpar sig bäst för de olympiska sommar- och vinterspelen. Du får även ta reda på i vilket land det bor flest människor och öva på vad länder, sjöar, berg och städer i Norden heter och var de ligger. 

Vi kommer att läsa texter, studera olika kartor och hitta olika geografiska platser på kartorna. Vi kommer att undersöka vilka av de nordiska länderna som lämpar sig bäst för de olympiska vinter och sommar spelen. Vi kommer att göra olika quiz, se videoklipp och följa Mortensen och Holger (Geografens testamente) genom en spännande resa genom Norden. Allt detta gör vi omväxlande enskilt, i par och i större grupp.

Vi avslutar med att individuellt göra klart en halvfärdig faktaplansch om Norden länder samt att göra ett quiz som sammanfattar allt vi har jobbat med.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.
  Ge  4-6
 • Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.
  Ge  4-6
 • Namn och läge på Sveriges landskap samt orter, berg, hav och vatten i Sverige samt huvuddragen för övriga Norden.
  Ge  4-6
 • Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.
  Ge  4-6
 • Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
  Ge  4-6