Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Läsförståelse

Skapad 2021-01-27 14:52 i Fuxernaskolan Lilla Edet
Utifrån texterna du har läst ska du visa din läsförståelse
Grundskola 7 Svenska
Läsförståelse. Vi jobbar med olika texter för att hela tiden utveckla vår läsförståelse och bli bättre.

Innehåll

Varför?

För att utveckla förmågan att läsa och förstå olika sorters texter.

 

Vad?

Ni kommer att träna olika typer av läsförståelse. Ni arbetar på egen hand genom att läsa texterna, svara på frågorna och vi går tillsammans igenom svaren. Till varje text finns det frågor som du ska svara på i Unikum. 

 

Lässtrategier

Tänk på att försöka använda följande lässtrategier:

- Att förutspå/få en överblick: titta på rubriker, eventuell bild, några rader i inledningen o.s.v. och fundera över vad texten kan handla om.

- Att identifiera och reda ut oklarheter: försök att komma på vad det är du inte förstår och försök förstå genom att läsa om, gissa utifrån ord runtomkring, slå upp ord o.s.v.

- Att ställa frågor till texten: ställ frågor utifrån rubriker, ställ frågor som "Varför gör personen så här?" eller "Vad kommer att hända nu?" för att vara aktiv under läsningen.

- Att sammanfatta: under läsningen försöker du sammanfatta vad du precis har läst.

- Att skapa bilder i huvudet utifrån det du läser: försök att se saker och ting framför dig.

Uppgifter

  • Kyssen

  • Den första kärleken

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
    Sv
  • Centralt innehåll
  • Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.
    Sv  7-9

Matriser

Sv
Svenska 7-9

E
C
A
Läsförståelse
Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.
Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven god läsförståelse.
Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.
Tolka & resonera om budskap
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: