Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, SO (år 1-3)

·

Årskurs:

1 - 3

Källkritik

Rånäs skola, Norrtälje · Senast uppdaterad: 27 januari 2021

Hur ska jag veta om det jag läser eller hör är sant?

Tidsperiod

  •  v.3-8

Övergripande mål och riktlinjer

 

Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden.

  • Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda såväl digitala som andra verktyg och medier för kunskapssökande, informationsbearbetning, problemlösning, skapande, kommunikation och lärande.

Vad ska jag lära mig? (Lärandemål)

Vad begreppet källkritik och källa innebär.

Avgöra texternas trovärdighet. 

Använda frågorna: vem, vad, när, varför och hur.

 

Hur ska jag visa det? (Bedömning)

  • Genom samtal, diskussioner och prova på att avgöra texternas trovärdighet. Det görs en kontinuerlig formativ bedömning.

 

Hur kan vi arbeta för att komma dit? (Planering)

  • Vi kommer att se en serie som heter "Hur vet du det?" och "Är det sant?" för att eleverna ska få en uppfattning om vad källkritik är samt en inblick hur man kan ställa sig när eleven tar del av information. Eleverna kommer få möjligheten att ta ställning, samtala och diskutera information. Eleverna kommer använda sig av frågorna: vem, vad, när, varför och hur. Förstå begreppet källa och arbeta med källor, jämföra och fundera på dess trovärdighet. Eleverna kommer använda sig av böcker och internet. 

Läroplanskopplingar

kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden,

kan använda såväl digitala som andra verktyg och medier för kunskapssökande, informationsbearbetning, problemlösning, skapande, kommunikation och lärande,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Muntliga presentationer och muntligt berättande om vardagsnära ämnen för olika mottagare. Bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel som kan stödja presentationer.

Beskrivande och förklarande texter, till exempel faktatexter för barn, och hur deras innehåll kan organiseras

Informationssökning i böcker, tidskrifter och på webbplatser för barn samt via sökmotorer på internet.

Källkritik, hur texters avsändare påverkar innehållet.

Genom att kommentera och återge några för eleven viktiga delar av innehållet på ett enkelt sätt visar eleven grundläggande läsförståelse.

Eleven kan söka information ur någon anvisad källa och återger då grundläggande delar av informationen i enkla former av faktatexter.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav SO åk 1-3
Kunskapskrav svenska åk 2-3
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback