Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Harens_ Projektplanering3_Projektavstämning_Farsta_förskolor

185301 Förskolan Havsörnen, Stockholm Farsta · Senast uppdaterad: 19 februari 2021

Vattendroppen Plopp har under hösten 2020 lärt barnen otroligt många saker. Allt ifrån vattendroppsjakt till att se en droppe födas.

Syfte med avstämningsplanering

Syftet med den här avstämningen är att se hur vi har följt vår planering som vi gjorde i höstas. Vår projektfråga var :Varför är vatten viktigt?

 

Vad har vi gjort fram tills nu?

Under hösten har vi arbetat med vatten i form av vår egen vattendroppe Plopp. Vårt syfte med att arbeta med projektvatten har varit dels för att utgå från barnens intresse, dels att visa hur viktigt vatten är för oss människor, djur och växter. Plopp föddes utifrån barnens lek med vatten på gården - de hörde att det "Ploppade" ur stuprännan och där fanns han vår Plopp. 

 

Hur har vi gjort fram tills nu?

Vi har sett korta filmer om vatten på Kunskapskanalen, Ur: play och på Barnkanalen. På våra äventyrspromenader har vi gått på vattendroppsjakt och det var spännande. Barnen hittade vattendroppar överallt: på bladen, bilarna, staketet, på trädens grenar och blad, på kläderna och det mäktigaste var faktiskt på ett spindelnät. För att se hur en vattendroppe bildas gjorde vi ett experiment: Vi frös vatten som vi blandat med blå karamellfärg. Vi la den blåa isbiten i ett glas med olja och när isen smälte bildades det en droppe som föll sakta ned mot botten på glaset. 

Barnen har fått göra ett eget kretslopp med varmt vatten som möter kallt och då bildades det små vattendroppar. På gården har vi haft vattenlek och när det har regnat så har vi lekt i vattenpölarna.

I skapandet så har barnen fått göra egna Plopp i papper och i lera. Vi har målat med olika tekniker och skapat regnmoln i olika material.

I det digitala så har barnen fått fotografera snön med förstoringsappen som finns i Ipaden. Barnen har fått skapa sin "fantasi" stad och så har vi projicerat snö som faller ned med hjälp av vita strimlor av lakan. Barnen har även fått använda sig av förstoringsägget  och wifi pucken för att undersöka snö och is.

Att vårt projekt är meningsfullt för barnen märker vi på deras glädje och i deras skapande. Genom våra experiment och hur vi arbetar med Plopp så har vårdnadshavarna återberättat att barnen berättar med glädje hemma vad de får vara med om på förskolan. När vi reflekterar med barnen och frågat de vart Plopp kommer ifrån så har de yngsta som inte har talet - pekat på molnen, de äldsta har sagt "himlen", det svarta molnet", när det åskar och blixtrar - då kommer Plopp". När vi tvättar händerna så kan det ropa "Titta nu Ploppar det på mina händer" "nu gör vi rent med Plopp".

 

Varför (syftet):

Syftet med vårt vattenprojekt "Vattendroppen Plopp" är att lära barnen vara rädda om vår bästa naturresurs vatten. Vatten behövs för att människor, växter och djur ska kunna överleva. Genom enkla experiment ska vi utforska vatten i olika former.

 

Hur kommer vi arbeta (metod):

Hur kommer vi att gå vidare:

Nu har Plopps kusin "Snöflinga" kommit på besök, senare kommer deras kusin Istappen Lisa på besök. Vi fokuserar på att utforska snö och senare mera is.

Vi kommer att använda oss fortsättningsvis att använda oss av TAKK, där vi förstärker barnens utveckling i språket genom tecken och tal.

Dokumentationen sker både digitalt och genom reflektioner med bilder och skapande på våra dokumentationstavlor. Vårdnadshavare kommer att få ta dela av dokumentationen genom lärloggar, samtal med barnen och oss pedagoger.

Vi pedagoger kommer att vara

  • Medforskare - vara med i aktiviteten/leken och följa barnen i det vi utforskar tillsammans
  • Närgranskare - visa intresse, finnas i närheten och hjälpa barnen att komma in i leken/aktiviteten vid behov
  • Ledare - föreslår aktiviteter och miniprojekt för att kunna utmana barnens kunnande, förståelse och erfarenheter
  • Rekvisitör - hjälpa till att förbereda, assistera och dokumentera under aktivitetens gång. Alla i arbetslaget kommer att planera, dokumentera, observera och reflektera över projekt och barnens utveckling. Vårt arbetssätt säkerställer att barnen fortsättningsvis kommer att lära sig mer om hållbar utveckling och om vår bästa naturresurs Vatten.

 

Vad kommer vi arbeta vidare med

Det vi kommer att fokusera på under vårterminen är

  • Vad händer med snön när det blir varmare ute?
  • Vad är is?
  • Använda oss mer av de digitala verktygen vi har
  • Magelungen - hur ser den ut när det är snö och kallt
  • Kretslopp
  • Vårtecken
  • Vad behövs det när man odlar saker(våra pallkragar)
  • Densitet

Läroplanskopplingar

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,

förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback