Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Två texttyper Saga & återberättande text

Skapad 2021-01-28 09:51 i Lackarebäcksskolan Mölndals Stad
Grundskola 4 Svenska
Vi övar oss i att skriva tydliga och varierade meningar och att skriva olika texttyper som sagor och återberättande text.

Innehåll

Vi har arbetat med texttyperna sagor och återberättande text och lärt oss om de olika delar och ingredienser som är typiska för dem.

För att utveckla innehållet i texterna vi skriver, arbetar vi både med grammatik (ordklasserna substantiv, verb, adjektiv och pronomen) och med de typiska ingredienser en viss texttyp ska innehålla. 

En saga ska innehålla typiska sagodrag.

En återberättande text ska innehålla en särskild struktur med rubrik, inledning, händelser i kronologisk ordning och med tidsord samt ett avslut. 

För att texten sak vara intressant att läsa tränar vi också på att berätta detaljer och att skriva attribut och att använda oss av adjektiv.

Matriser

Sv
Svenska språket

Nivå 1
Jag behöver träna mer
Nivå 2
Jag visar att jag kan
Jag vet vilka sagans kännetecken (ingen speciell tid eller plats, magiska tal, overkliga och magiska händelser, det goda och det onda, ett lyckligt slut)
Jag kan skriva en saga med typiska sagodrag i.
Jag kan skriva tydliga meningar när jag svarar på olika frågor. Jag använder skiljetecken på rätt sätt.
Jag vet vilka olika delar en återberättande text ska innehålla (rubrik, inledning, händelser i kronologisk ordning och med varierade tidsord, sammanfattande avslutning).
Jag kan skriva en återberättande text.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: