👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Stinsen Grön flagg 2020/2021

Skapad 2021-01-28 12:30 i Stinsens förskola Lunds för- och grundskolor
Förskola
Stinsens förskola har tema ”Livsstil och Hälsa”, med fokus på fysisk hälsa, psykisk hälsa och kost.

Innehåll

        PLAN

Förskolan Stinsen

Lunds kommun

  

FYSISK HÄLSA

Tema: Livsstil & Hälsa Vad

Vi ska undervisa om fysisk aktivitet och skapa en medvetenhet om hur viktigt det är för våra kroppar och vår hälsa, att utöva fysiska och grovmotoriska aktiviteter.

Varför

Vi upplever, och har observerat att barnen blir trötta av att röra på sig tex att gå korta promenader, samt vid vissa aktiviteter på gymnastiken.

Hur

Vi går på promenader till bla skogsdungen och lekplatser. Vi varierar promenaderna med olika uppdrag som tex leta former, siffror och bokstäver. Vi har även mindfulnesspromenader (under tystnad) där vi fokuserar på vad vi hör och ser.

Delaktighet och inflytande

I vår rörelseundervisning får barnen vara med och välja aktiviter. Vi reflekterar efteråt hur vi upplev undervisningstillfället.

Vi fotograferar olika lekplatser tillsammans. Därefter kan barnen vara med och välja vilken lekplats vi ska gå till.

Detta sker tex genom demokratisk röstning.

Hållbar utveckling

Vi får välmående barn som är medvetna om sin egen kropp och hälsa och betydelsen av att ta hand om sig själv.

 

PSYKISK HÄLSA

Tema: Livsstil & Hälsa Vad

Vi vill skapa en medvetenhet om hur viktigt det är för våra hälsa att vi har regelbunden återhämtning. V kommer att erbjuda återhämtning i form av tex mindfulness, sagoyoga och högläsning.

Varför

Vi upplever att en del barn stressar runt och byter aktiviteter ofta. Det är ofta hög ljudnivå och högt tempo. Det

är intensiva dagar på förskolan och många barn har även aktiviteter på fritiden, vilket gör att behovet av återhämtning ökar.

Hur

Vi erbjuder mindfulnessövningar dagligen innan mellanmål. Vi planerar undervisningstillfällen där vi arbetar med barnkonventionen för att uppmärksamma vad vi behöver för att må bra. Vi delar upp barnen i mindre grupper för att alla ska få möjlighet att bli sedda och hörda, och för att minska ljudnivån som kan påverka ens psykiska hälsa.

Delaktighet och inflytande

Vi reflekterar tillsammans efter mindfulnessövningarna och vi tar tillvara på de diskussioner som blir i våra planerade undervisningstillfällen.

Hållbar utveckling

Vi får välmående barn som är medvetna om sin egen kropp och hälsa och betydelsen av att ta hand om sig själv.

 

KOSTMEDVETENHET

Tema: Livsstil & Hälsa Vad

Vi vill skapa en medvetenhet om hur kosten påverkar vår kropp och hälsa. Vi vill att barnen ska få möjlighet att ta till sig kunskap om vad vi äter tex vitaminer, protein, kolhydrater.

Varför

Vi vill skapa en helhetsbild av vad god hälsa är, att detta innefattar bra kost, fysisk aktivitet och återhämtning. Vi

vill att så många barn som möjligt ska våga smaka på olika mat, att de ska få en förståelse för innehållet och dess påverkan på vår kropp. Uppmärksamma vikten av att äta med alla sinnen och iet lugnt tempo.

Hur

Vi presentera maten som serveras vid matborden. Detta kommer att göras medvetet och med hopp om att skapa diskussioner om mat. Vi äter med alla sinnen. Har mer fokus på ett sinne i taget. Vi kommer att göra smoothies och andra nyttiga tilltugg i anslutning till vår rörelseundervisning.

Delaktighet och inflytande

Barnen ges möjlighet att vara med och påverka det vi äter. De kan tycka till om maten och framföra sina åsikter till vår kock och på så sätt öka samarbetet med hen. Barnen får också vara med och planera smoothies och dyl.

Hållbar utveckling

Vi får kostmedvetna barn som får kunskap i näringslära och förståelse för vikten av vad vi äter och hur det påverkar vårt mående.