Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Rutiner - Västerbo Mobila

Skapad 2021-01-28 15:52 i Västerbo Dibber Sverige AB
Förskola
Rutiner för en vanlig dag på mobila

Innehåll

EN DAG PÅ MOBILA:

6.30 öppnar förskolan.
7.30 är det dags för frukost.
8.15 börjar mobila barnen klä på sig och går därmed ut på gården med en pedagog. Den andra pedagogen backar bak bussen och förbereder. 
8.30 Barnen hoppar in i bussen och buss 1 (7st barn) åker iväg med 2 pedagoger. Pedagog 1 kör bussen och pedagog 2 är tillsammans med barnen. De blir därefter avsläppta på den bestämda platsen (skog, lekpark, annan miljö)
Pedagog 1 åker tillbaka till förskolan och hämtar resterande av barngruppen och maten.

9.15 är alla tillsammans på platsen. Vi har en gemensam fruktsamling där vi berättar för barnen hur dagen kommer se, veckans dagar, månad och år. Vi har sedan fri lek tillsammans fram till lunch.

10.45 Pedagog 1 förbereder lunchen och pedagog 2 samlar ihop alla barn.

11.00 Dags för lunch!!

Barnen står i kö vid bussen och får sin mat och dryck serverad. Pedagog 2 hjälper till med grönsaker och dricka. När alla barnen fått sin mat kör vi matramsan tillsammans. "Maten på bordet, händerna i knät, varsågod och ät".

11.45 Barnen är indelade i två grupper. Pedagog 1 går iväg med sin grupp och pedagog 2 går iväg med sin grupp. Varje dag har vi en lär vän. Vi följer temat den dagen och har några styrda aktiviteter med barnen. Vi använder oss av aktivitetskorten, lärplattan, kort, lekar mm. Vi försöker få in Hjärtrud varje dag på något sätt och jobba mycket med empati och samspel konstant.

Exempel på en vecka med lär vännerna:
Måndag: LEK-LEVI
Tisdag: RÖR-ELSE
Onsdag: UTE-UGO
Torsdag: RÄKNE-REZA OCH ALFA-BETA
Fredag: KREA-TIVA

Efter de styrda lärostunderna och fri lek så möter vi upp den andra gruppen innan de är dags att åka tillbaka till förskolan med buss 1. Sedan kommer pedagog 1 tillbaka och hämtar buss 2. 

14.00 Då är vi alla tillbaka på förskolan och det är dags för mellanmål.

 

Såhär ser en vanlig dag ut tillsammans på bussen. Varje dag ändras lite beroende på barnantal, personal, väder osv men i största mån så ser en vanlig dag ut såhär. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

När vi åker med förskole bussen gäller det att vi har ett stort säkerhetstänk. Syftet är att resan med förskole bussen ska vara säker och trygg, och att barnen och pedagoger vet vilka regler som gäller.

Varje dag gör vi samma rutin vid av och påstigning. Barnen klär på sig och går ut till gården med en pedagog eller står inne i hallen och inväntar pedagogens instruktioner. Ett barn i taget sätts fast med säkerhetsbälte i bussen. Under bussfärden gäller att man sitter stilla, pratar i normal samtalston och låter bältet vara knäppt. Vid ankomst till resmålet sitter barnen kvar till chauffören stannat bussen och talar om att man får knäppa upp bältet och sitta kvar på sin plats. Ett barn i taget får sedan kliva av bussen. Enligt en turtagninglista får ett barn sitta fram varje dag tur/retur.
Om något /några andra barn eller vuxna än de som dagligen åker i bussen följer med berättar och visar barnen vilka regler som gäller.
På ankomst platsen gäller reglerna att barnen alltid ska se en vuxen och vi vuxna ska alltid se barnen. Barnen får inte gå utanför vissa gränser vi har i skogen tex. Vi är noga att berätta dessa regler på samlingen varje morgon. 

 

Vi samtalar med barnen om hur de upplevt resan. Har alla rutiner följts eller har något glömts bort.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: