Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Religion: etik, moral och andra livsåskådningar + repetition världsreligionerna

Skapad 2021-01-28 18:15 i Engelbrektsskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 4 – 6 Religionskunskap
Arbetsområde kring etik och moral, icke religiösa livsåskådningar samt repetera världsreligionerna från åk 5. Arbetet sträcker sig från v. 45-3.

Innehåll

Vad ska vi arbeta med?

 • etik och moral
 • icke-religiösa livsåskådningar, ex. scientologi, existentialism, humanism 
 • fem världsreligionerna

Hur ska vi arbeta?

 • uppgifter på ne.se läromedel
 • föreläsningar om icke-religiösa livsåskådningar
 • filmer om världsreligionerna
 • självständigt arbete om en livsåskådning

Vad ska du lära dig?

 • hur man kan tänka kring vad som är rätt och fel
 • hur man kan tänka och tycka om livet på olika sätt

Begrepp att kunna vid slutet av arbetsområdet:

etik, moral, värdegrund, konsekvensetik, plikt- och regeletik, situationssetik, samvete, ansvar, rätt, fel, livsåskådning, sekt, ideologi, solidaritet, jämlikhet, rättvisa, frihet, 

Hur ska du visa vad du lärt dig?

 • läxförhör världsreligionerna
 • skapa en egen religion
 • prov på etik och andra livsåskådningar

Matriser

Re
Etik, moral och andra livsåskådningar + rep världsreligionerna

E
C
A
Samband mellan världsreligionerna
Du har baskunskaper om och beskriver hur världsreligionernas syn på döden och levnadsregler hänger ihop med varandra på ett enkelt sätt.
Du har goda kunskaper om och beskriver hur världsreligionernas syn på döden och levnadsregler hänger ihop med varandra på ett utvecklat sätt.
Du har mycket goda kunskaper om och beskriver hur världsreligionernas syn på döden och levnadsregler hänger ihop med varandra på ett välutvecklat sätt.
Livsfrågor
Du kan diskutera på ett enkelt sätt hur frågor om livet beskrivs i olika situationer och vad tro kan betyda för olika människor.
Du kan diskutera på ett utvecklat sätt hur frågor om livet beskrivs i olika situationer och vad tro kan betyda för olika människor.
Du kan diskutera på ett välutvecklat sätt hur frågor om livet beskrivs i olika situationer och vad tro kan betyda för olika människor.
Resonera om moraliska frågor
Du kan diskutera på ett enkelt sätt vad som är rätt och fel i vardagen och vad det kan betyda att göra bra saker för andra.
Du kan diskutera på ett utvecklat sätt vad som är rätt och fel i vardagen och vad det kan betyda att göra bra saker för andra.
Du kan diskutera på ett välutvecklat sätt vad som är rätt och fel i vardagen och vad det kan betyda att göra bra saker för andra.
Reflektera kring moraliska frågor
Du kan fundera på ett ganska bra sätt över vad som är rätt och fel i vardagen och diskutera detta. Du använder några etiska begrepp på ett ganska bra sätt.
Du kan fundera på ett bra sätt över vad som är rätt och fel i vardagen och diskutera detta. Du använder några etiska begrepp på ett bra sätt.
Du kan fundera på ett mycket bra sätt över vad som är rätt och fel i vardagen och diskutera detta. Du använder några etiska begrepp på ett mycket bra sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: