Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

9

Genetik och evolution år 9 v. 4-12

Fässbergsskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 29 januari 2021

Det är dags för det sista avsnittet av biologin och vi kommer att arbeta med områdena genetik, evolution och hjärnan. Många etiska frågor kommer att dyka upp och vi kommer att ha många diskussioner.

Tidsperiod

Vi kommer att arbeta med biologi under vecka 4 till och med vecka 12. 

Så här kommer vi att arbeta:

- Lyssna och anteckna vid genomgångar

- Titta på videoklipp och läsa texter

- Arbeta med uppgifter enskilt och i grupp

- Diskussionsuppgifter 

- Laborationer

Bedömning

Bedömning kommer att ske utifrån ditt arbete på lektionerna och ditt deltagande i diskussioner. Vi kommer att ha två större  bedömningstillfällen: 

- Diskussionsuppgift vecka 9

- Prov på begrepp och teorier vecka 12


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Lokala ekosystem och hur de kan undersökas utifrån ekologiska frågeställningar. Sambanden mellan populationer och tillgängliga resurser i ekosystem. De lokala ekosystemen i jämförelse med regionala eller globala ekosystem.

Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.

Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.

Evolutionens mekanismer och uttryck, samt ärftlighet och förhållandet mellan arv och miljö. Genteknikens möjligheter och risker och etiska frågor som tekniken väcker.

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.

Aktuella forskningsområden inom biologi, till exempel bioteknik.

Naturvetenskapliga teorier om livets uppkomst. Livets utveckling och mångfald utifrån evolutionsteorin.

De biologiska modellernas och teoriernas användbarhet, begränsningar, giltighet och föränderlighet.

Fältstudier, experiment och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Sambandet mellan biologiska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.

Matriser i planeringen
Biologi åk 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback