Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia, Samhällskunskap

·

Årskurs:

8

SO- mänskliga rättigheter och Sveriges nationella minoriteter

Sturebyskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 1 februari 2021

Mänskliga rättigheter Förintelsen och andra folkmord Sveriges nationella minoriteter

Mellan v 4-12 ska vi jobba med detta moment som binder ihop både samhällskunskap och historia


-Mänskliga rättigheter
- Förintelsen och andra folkmord
-Sveriges nationella minoriteter

 

Syfte med detta undervisningsområde:
Eleverna ska bli förtrogna med de mänskliga rättigheterna och med de demokratiska processer och arbetssätt. Eleverna ska också ges möjlighet att reflektera över de värden och principer som utmärker ett demokratiskt samhälle. Eleverna ska ges möjlighet att utveckla sin förståelse för vad det innebär att vara en aktiv och ansvarstagande medborgare i ett snabbt föränderligt samhälle.

Syftet med detta arbetsmoment är också att ge eleverna förutsättning att utveckla kunskaper om historiska sammanhang, historisk bildning och få ett historiemedvetande. Eleverna ska också få möjlighet och förutsättning att kunna se likheter och skillnader i människors levnadsvillkor och värderingar och därigenom få förståelse för olika kulturella sammanhang och levnadssätt. Vidare ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar förståelse för att alla tider och alla människor måste bedömas utifrån sin samtids villkor och värderingar. Eleverna ska också få se och få möjlighet att skapa egna perspektiv på sin egen och andras identitet, värderingar och föreställningar.

Genom att undersöka och använda olika källor ska eleverna ges möjlighet att både värdera dem och att fundera över vad källorna kan berätta för oss.

Kunskapskrav i samhällskunskap
Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med  resonemang och … underbyggda argument och kan då i … utsträckning växla mellan olika perspektiv.

Eleven redogör för de mänskliga rättigheternas innebörd och betydelse och ger exempel på hur de kränks och främjas i olika delar av världen.

Dessutom kan eleven redogöra för de nationella minoriteterna och deras särställning och rättigheter.

Kunskapskrav i historia
Eleven har  kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.

Eleven visar det genom att föra … underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord.

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då … samband mellan olika tidsperioder.

Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med enkla och till viss del underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet.

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra … underbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då … underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.

 Eleven kan föra … underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställningar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett … fungerande sätt.

 

Grovplanering 8c

Moment: Mänskliga rättigheter, Förintelsen och andra folkmord, nationella minoriteter

V 4 (i skolan)
Vad är mänskliga rättigheter? Vilka berörs av dem? Vad handlar de om, vad betyder de? Vem/vilka har upprättat dem? När uppkom begreppet och tankar om mänskliga rättigheter?

Dela ut blanketter ang Olle Nolgårds studie – insamling senare i veckan.

Exempel på länder som bryter mot mänskliga rättigheter och hur reagerar omvärlden?

Gå igenom begrepp: Nation, rasism (samt olika typer av rasism), främlingsfientlighet, nationella minoriteter

27 jan är Förintelsens minnesdag. På no-lektionen kl 13-14 -  ”låt oss aldrig glömma” digitala skolprogrammet

Förintelsen – exempel på olika typer av rasism (strukturell….)

Gå igenom syfte, centralt innehåll och kunskapskrav (inte så djupt utan en första överblick)

Olle Nolgård- pratar med klassen via teams, berättar om studien

V 5 (distans)

Måndag förtest - Olle
Begreppsförklaringar: Rasism, Sveriges nationella minoriteter och Världens nationella minoriteter

BLÅ och GUL uppgift som ska vara klar till fredag v 5 (uppgifterna finns på onenote)
BLÅA uppgifter har öppna frågeställningar där eleven har möjlighet att själv styra över resonemanget till stor del. Blå uppgifter kräver ganska mycket eget driv och eget tänkande.
GULA uppgifter handlar om samma sak som BLÅA men har mer styrda frågeställningar där mer exakta svar krävs. Frågorna är fler till antalet och några frågor ger möjlighet till resonemang där egna tankar och reflektioner har möjlighet att komma fram.
Uppgifterna syftar till att ge eleverna förförståelse för samernas situation och historia i Sverige.

Eleven väljer antingen blåa eller gula uppgifter (inte båda!). Oavsett val av uppgifter kan eleven visa kunskaper på A-nivå

Läxa till tisdag v 6 delas ut. Begrepp: Nation, rasism, nationell minoritet, antiziganism, antisemitism, främlingsfientlighet

V 6 (i skolan)
Genomgång samernas historia, främst 1700 tal till nutid. Nedslag i olika händelser och olika årtal. Fokus på samernas ställning och rättigheter under de olika århundradena.
Ge feedback på förra veckans arbete med GULA och BLÅ uppgifter.
Läxförhör på tisdagslektionen.

V 7 (distans)
Romer – vilka är romer? Kort om romernas historia i Sverige.

BLÅ och GULA uppgifter att jobba med under veckan, ska vara klara på fredag. Uppgifterna handlar om olika personer som varit eller är viktiga i sammanhang som handlar om mänskliga rättigheter.

Grupparbete i teams. Alla grupper får en bild/bilder som de ska diskutera. De ska också läsa korta texter om händelser/uttalanden om romer i Sverige.
Uppgift:
- Diskutera tillsammans vilken eller vilka typer av rasism ni tycker finns i bilden och i texten.
- Vilken källa? Vad är källans användbarhet, alltså vad vill källan säga och vad kan vi idag använda källan till? Källans trovärdighet är inte i fokus här men helt ok att komma in på.

ALLA i gruppen för anteckningar över vad som sägs i gruppen.

 V 8 (i skolan)

Redovisningar muntligt av förra veckans grupparbete. Är man frånvarande får man redovisa genom att spela in en ljudfil och skicka till Kristina.

V 10
Genomgång och diskussion kring olika kulturers levnadssätt och sammanhang. Koppla diskussionen till sig själv. Vad befinner jag mig i för kulturellt sammanhang? Hur kan människor i framtiden komma att kunna se på din kultur? Vad tror du att framtidens människor kommer att ha svårt att förstå eller kanske anmärka på?
Uppgift;
- Skriv ett brev till ditt barnbarns barn. Berätta om dig själv, samhället/kulturen du lever i. Berätta om dina känslor, dina tankar om framtiden o s v.

Eller

-Skriv en faktatext om dig själv som om du är en framtida person som berättar vem du var. Tänk dig vad som skulle stå på wikipedia om dig ifall framtidens skolbarn googlar på dig.

V 11
Fortsätta med uppgiften från v 10.

V 12
Utvärdering som kopplar till ”förtestet” som gjordes tidigare.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Kopia av Kunskapskrav Historia
Kopia av Kunskapskrav Samhällskunskap
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback