Skolbanken Logo
Skolbanken

Författare och skönlitteratur

Montessoriförskolan Kärnhuset, Dibber Sverige AB · Senast uppdaterad: 12 april 2021

Under terminen tänkte vi dyka ner i de mest kända författarna till barnböcker och få lära oss mer om dem och deras verk. Idag är exempelvis en författare som Astrid Lindgren lite åsidosatt och många av barnen vet inte vem hon är eller vilka böcker hon har skrivit. Vi tänkte prata och diskutera kring vad en författare är för något, vad de gör, vad en illustratör är och om vem som helst kan skriva en bok. Vi kommer att ta upp många svenska kända författare men även utländska.

Till en början tänkte vi att vi skulle diskutera och samtala kring vad en författare är och vad hon eller han gör. Vilka andra behöver en författare ta hjälp av när hon eller han ska publicera sitt verk och vad är egentligen en illustratör? Kan alla skriva en bok? Frågorna kan bli många och barnen kommer säkert komma med mycket kloka och tänkvärda idéer och funderingar kring det här.

Vi planerar att vi ska förbereda material till barnen där vi presenterar en känd författare. Det kommer tillexempel vara Astrid Lindgren, Elsa Beskow, Jan Lööf, Sven Nordqvist och H.C. Andersen med flera. Vi kommer att prata lite om författaren och dess bakgrund, vilka verk författaren skrivit och självklart lyssna och läsa en del av verken. Vi kommer även prata om att vissa böcker även blir filmatiserade och likaså ta en titt på några av dem.  

Vi upplever att en del författare har blivit lite bortglömda i vår moderna tid och tycker att det är viktigt att ha kännedom om ett par väldigt kända författare. Via skönlitteraturen utvecklas även barnens språk.    

Vi kommer att genomföra det här i hela gruppen men även i mindre grupper. Vi alla pedagoger ansvarar för genomförandet och dokumentationen kring den här planeringen. 

 

 

 


Läroplanskopplingar

intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

utmanas och stimuleras i sin utveckling av språk­ och kommunikation samt matematik, naturvetenskap och teknik, och,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback