Skolbanken Logo
Skolbanken

Idrott och hälsa VT 21

Norretullskolan A, Kristianstad · Senast uppdaterad: 3 februari 2021

Undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska syfta till att eleverna utvecklar allsidiga rörelseförmågor och intresse för att vara fysiskt aktiva och vistas i naturen. Genom undervisningen ska eleverna få prova många olika slags fysiska aktiviteter. Undervisningen ska ge eleverna möjligheter att utveckla kunskaper i att planera, genomföra och värdera olika rörelseaktiviteter. Undervisningen ska även bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om vad som påverkar den fysiska förmågan och hur man kan påverka hälsan. Därigenom ska eleverna utveckla kunskaper om hur fysisk aktivitet förhåller sig till psykiskt och fysiskt välbefinnande. Undervisningen ska skapa förutsättningar för alla elever att kontinuerligt delta i skolans fysiska aktiviteter och bidra till att eleverna utvecklar en god kroppsuppfattning och tilltro till sin egen fysiska förmåga.

 

Ämnesområde: 

Idrott och hälsa. 

 

Tidsram: 

 

Vårterminen 2021

 

Konkretisering av kunskapskrav: 

  • Utveckla din förmåga att röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang.  

  • Utveckla din förmåga att genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer.

  • Utveckla din förmåga i att använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler.

  • Utveckla använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler.

 

Arbetssätt: 

 Du kommer få möjlighet att prova hur digitala och andra verktyg kan användas i samband med rörelseaktiviteter.

Du får möjlighet att prova olika lekar, spel och idrotter och deras regler.

Du får möjlighet att prova styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning och mental träning. Hur dessa aktiviteter påverkar rörelseförmågan och hälsan.

Du får möjlighet att delta i arbete om upplevelser av olika fysiska aktiviteter och träningsformer, kroppsuppfattning och självbild.

Du får möjlighet att prova olika simsätt i mag- och ryggläge. 

Du får möjlighet att lära dig om badvett och säkerhet vid vatten, även vintertid. Hur man kan hantera nödsituationer i och vid vatten med alternativa hjälpredskap, enligt principen för förlängda armen.

Du får möjlighet att lära dig om första hjälpen och hjärt-lungräddning.

Du får möjlighet att jobba med ord, begrepp och symboler inom ämnet idrott och hälsa för att till exempel samtala om rörelseaktiviteter och utvärdera arbetsprocesser.

 

Bedömning: 

Din förmåga att medverka i att vara fysiskt aktiv i olika lekar, spel och idrotter i skiftande miljöer genom att bidra till att variera och anpassa dina rörelser till aktiviteten och sammanhanget.

 Din förmåga att använda några ämnesspecifika ord, begrepp och symboler i resonemang om idrott, hälsa och upplevelser av olika fysiska aktiviteter, i egna frågor och vid bidrag till omdömen om olika arbetsprocesser.

Din förmåga att medverka i att genomföra och planera olika typer av aktiviteter i natur- och utemiljö och bidrar till att anpassa aktiviteterna till olika förhållanden och allemansrättens regler. 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer,

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler.

Rörelseförmågor och hur de utvecklas av varierande aktiviteter.

Lekar, danser och idrotter samt deras regler.

Olika simsätt i mag- och ryggläge.

Första hjälpen och hjärt- och lungräddning.

Hur olika friluftsaktiviteter kan planeras och genomföras.

Rättigheter och skyldigheter i naturen enligt allemansrätten.

Kulturella traditioner i samband med friluftsliv och utevistelse.

Badvett och säkerhet vid vatten, även vintertid. Hur man kan hantera nödsituationer i och vid vatten med alternativa hjälpredskap, enligt principen för förlängda armen.

Ord, begrepp och symboler inom ämnet idrott och hälsa för att till exempel samtala om rörelseaktiviteter och utvärdera arbetsprocesser.

Utifrån egna erfarenheter av fysiska aktiviteter kan eleven bidra till resonemang om samband mellan rörelse, hälsa och livsstil.

Eleven kan använda några ämnesspecifika ord, begrepp och symboler i resonemang om idrott, hälsa och upplevelser av olika fysiska aktiviteter, i egna frågor och vid bidrag till omdömen om olika arbetsprocesser.

Eleven kan på ett delvis fungerande sätt vara fysiskt aktiv i lekar, spel och idrotter i skiftande miljöer genom att delvis variera och anpassa sina rörelser till aktiviteten och sammanhanget.

Utifrån egna erfarenheter av fysiska aktiviteter kan eleven föra enkla resonemang om samband mellan rörelse, hälsa och livsstil.

Eleven kan använda många ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett delvis ändamålsenligt sätt i resonemang om idrott, hälsa och upplevelser av olika fysiska aktiviteter, i egna frågor och i enkla omdömen om olika arbetsprocesser.

Eleven kan på ett väl fungerande sätt vara fysiskt aktiv i lekar, spel och idrotter i skiftande miljöer genom att variera och anpassa sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.

Utifrån egna erfarenheter av fysiska aktiviteter kan eleven föra välutvecklade resonemang om samband mellan rörelse, hälsa och livsstil.

Eleven kan använda många ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett ändamålsenligt sätt i resonemang om idrott, hälsa och upplevelser av olika fysiska aktiviteter, i egna frågor och i välutvecklade omdömen om olika arbetsprocesser.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav idrott och hälsa åk 7-9, grundsärskolan
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback