Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa, Svenska, Matematik, NO (år 1-3), Engelska, SO (år 1-3)

·

Årskurs:

2 - 3

Kahoot

Ekkälleskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 10 februari 2021

En gång i veckan spelar vi kahoot på fritids. Kahoot är en hemsida där man kan skapa egna frågesporter där eleverna sedan svarar på frågorna med sin ipad. Frågesporterna handlar om olika saker som t ex djur, natur, miljö, språk eller matematik. Vissa klasser spelar kahoot ibland i skolan och det är mycket uppskattat bland eleverna och ett roligt sätt att lära sig på.

Ett kahoot består av 10-15 frågor och relateras till det centrala innehållet i fritidshemmets läroplan. Frågorna utgår ifrån elevernas intressen och behov och de ska också få möjlighet att vara med och påverka vilka frågor vi har genom att själva ge förslag på frågor. Jag läser frågorna högt samtidigt som de själva kan läsa och se texten framme på tavlan. De övar både sin läsning och läsförståelse. Ibland diskuterar vi frågorna och svaren tillsammans när det är något som behöver förklaras eller när det är något viktigt de kan lära sig från frågan.

Vi ska fortsätta med kahoot under våren så länge intresse finns. Efteråt gör vi en utvärdering med eleverna om vad de tyckte och hur de upplevde det. Exempelvis vad som varit svårt, kul och vad de har lärt sig.


Läroplanskopplingar

skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt och empatiskt förhållningssätt,

kommunicera med språkliga uttrycksformer i olika sammanhang och för skilda syften,

utforska och beskriva företeelser och samband i natur, teknik och samhälle, samt

Samtala, lyssna, ställa frågor samt framföra egna tankar, åsikter och argument om olika områden, till exempel etiska frågor och vardagliga händelser.

Digitala verktyg och medier för kommunikation.

Olika sätt att utforska företeelser och samband i natur, teknik och samhälle, till exempel genom samtal, studiebesök och digitala medier. Hur företeelser och samband kan beskrivas, till exempel med ord och bilder.

Matematik som redskap för att beskriva vardagliga företeelser och för att lösa vardagliga problem.

Normer och regler i elevernas vardag, till exempel i lekar och spel, och varför regler kan behövas.

Demokratiska värderingar och principer, i sammanhang som är bekanta för eleverna. Hur gemensamma beslut kan fattas och hur konflikter kan hanteras på ett konstruktivt sätt.

Hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling.

Orientera sig i närmiljön och hur man beter sig i trafiken på ett säkert sätt.

Utevistelse under olika årstider, samt närmiljöns möjligheter till vistelse i naturen och på andra platser för fysisk aktivitet och naturupplevelser.

Säkerhet och hänsyn till miljö och andra människor vid vistelse i olika naturmiljöer. Rättigheter och skyldigheter i naturen enligt allemansrätten.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback