Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

7 - 9

Loggor och hantverkarmärken

Landvetterskolan 7-9 ABC, Härryda · Senast uppdaterad: 4 februari 2021

Loggor och varumärken har funnits i vårt samhälle ganska länge. I arkeologiska fynd från järnåldern (vikingatiden) kunde man se märken från olika hantverkare på många föremål. Nu ska ni skapa eran egen logga eller hantverkarmärke.

Loggor och varumärken har funnits i vårt samhälle ganska länge. I arkeologiska fynd från järnåldern (vikingatiden) kunde man se märken från olika hantverkare på många föremål. Några av dessa märken kan du se nedan:

 

 

Det var vanligt att hantverkare markerade sina föremål med sitt eget “hantverkarmärke” så att de som köpte produkten visste vem som hade tillverkat den och vad man kunde förvänta sig för kvalité. Symbolerna hittade hantverkarna på själv eller tog inspiration från världen runt omkring sig. 

 

Om man hoppar fram till den moderna tiden efter industrialiseringen så är användandet och betydelsen av varumärken och loggor inte så annorlunda. Det som kanske skiljer sig är att man i många fall vill få in en betydelse i sin logga så att man kan utläsa företagets mål med produkten. I andra fall är det mest en redogörelse vem som är ägaren och var företaget kommer ifrån. Några exempel på detta nedan:

 

 

 



Er uppgift är nu att skapa en egen logga, varumärke eller hantverkarmärke. Ni kommer sedan kunna använda det för att märka era framtida slöjdobjekt eller kanske t o m starta erat eget företag i framtiden.

 

UPPGIFT:

 

  1. Skriv ner era initialer från ert namn, första bokstäverna från staden eller landet ni kommer från. Undersök om ni kan få någon mening med dessa bokstäver som kan omtolkas till en bild.
  2. Om initialerna inte kan omtolkas kanske de i sig själva går att sätta ihop till en symbol. Experimentera genom att rita upp och klippa ut bokstäverna. Flytta runt dem, vrid och vänd på dem för att se om de skapar några intressanta figurer.
  3. Om bokstäverna inte ger något bra resultat så kan man fundera på om det finns någon sak som kan beskriva mig som person, t ex: “Jag är en väldigt glad person, så en strålande sol beskriver mig bra”. Då kan man skissa fram en enkel version av en sol.
  4. Om man känner att det inte finns något objekt som beskriver dig som person så kanske det finns något som beskriver känslan eller målet med det du vill tillverka, tex: “Allt jag tillverkar ska vara ostoppbart!”. Då kanske man gör en enkel bild av ett noshörningshuvud sett framifrån.
  5. När man väl har bestämt sig för en logga så skissar man av den, färglägger den eventuellt, samt skriver en förklaring av hur ni kom fram till den. precis som i bilderna ovan.
  6. Ta bild på pappret och lägg in i uppgiften i unikum och lämna in. Självklart kan ni göra bilden i eventuella ritprogram och kopiera in bilden. Tänk på att er logga inte får plagiera (härma) någon befintlig logga.





Här är exempel på loggor eller hantverkarmärke baserat på mitt namn Per Berglund:

 

 

Eller en blogg:

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Logga eller hantverkarmärke

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback