👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Palmbladsskolan. Jordens inre och yttre krafter. Åk 6, geografi

Skapad 2021-02-05 12:39 i Palmbladsskolan Uppsala
Geografi - Jordens inre och yttre krafter
Grundskola 6 Geografi
Hur ser jorden ut inuti? Vad är det som gör att vi ha vulkaner och jordbävningar? Varför nöts berg ner? Det här är frågor vi utgår ifrån när vi lär oss med om jordens inre och yttre krafter.

Innehåll

Undervisning och bedömning

Eleven arbetar med arbetshäftet Jordens inre och yttre krafter samt genomgångar, filmer och begreppslista. Anteckningar och diskussioner utifrån arbetshäftet, genomgångar, begreppslistan och filmmaterial ligger till grund för bedömningen som baseras på:

 • Muntliga diskussioner
 • Aktivt deltagande på lektionerna
 • Avslutande prov på jordens inre och yttre krafter.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Ge
  analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,
 • Ge
  utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,
 • Ge
  göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker

 Centralt innehåll

 • Ge 4-6
  Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.
 • Ge 4-6
  De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.
 • Ge 4-6
  Geografins metoder, begrepp och arbetssätt. Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
 • Kunskapskrav
 • Ge 4-6
  I resonemangen beskriver eleven komplexa samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.
 • Ge 4-6
  Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett välfungerande sätt.
 • Ge 4-6
  Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade resonemang om olika källors användbarhet.

 

Matriser

Ge
Jordens inre och yttre krafter

E
C
A
Natur- och kulturlandskap
Eleven har grundläggande kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
Eleven har goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
Eleven har mycket goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
Geografiska begrepp
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt välfungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett välfungerande sätt.
Kartor, källor, metoder och tekniker
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla resonemang om olika källors användbarhet.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade resonemang om olika källors användbarhet.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade resonemang om olika källors användbarhet.