Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

6

Kroki och Figurteckning

Rågsveds grundskola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 12 februari 2021

Modellteckning. VI övar på att få riktiga proportioner, använda överskärningar och mellanrumsformer för att avbilda personer som står och sitter. Vi tecknar av modellen "live" och använder foto som komplement för att göra klart bilderna. Vi tecknar också flera korta ställningar och eleverna får själva hitta på hur de ska posera.

Syfte

I undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla kunskaper om hur man framställer och presenterar egna bilder med olika metoder, material och uttrycksformer. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar sin kreativitet och sitt intresse för att skapa. Den ska också uppmuntra eleverna att ta egna initiativ och att arbeta på ett undersökande och problemlösande sätt.

Att teckna människor tycker många elever är svårt. De väljer därför ofta bort att teckna människor. Den här uppgiften syftar till att öva på just detta så att det blir lätt att befolka sin bild.  

I den här uppgiften övar vi flera metoder för att avbilda människor, vi gör det också tillsammans och ser och jämför de färdiga bilderna och deras olika uttryck. 

 

Centralt innehåll

Öva på att avbilda människor. 
Vi gör också övningen tillsammans och får ta del av varandras bilder på ett naturligt sätt, de bilder som vi är nöjda med presenteras sen i Bamba.



Konkreta mål

Grundläggande kunskaper i Figurteckning och kunna använda sig av detta i sina egna bilder. 

 

Undervisning/lektionsinnehåll

Vi börjar med att gå igenom människans proportioner och konstruerar upp en person med linjal och åttondelar. Vi arbetar samtidigt från ett foto av en av eleverna.

Vi tecknar sittande och stående modell, långa och kortare ställningar. 

Material: kol, blyerts, akvarellpennor och akvarellfärg

 

Bedömning

Se matris

Läroplanskopplingar

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och

Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.

Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.

Plana och formbara material och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback