Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Jämställdhet&ojämlikhet

Skapad 2021-02-07 19:48 i Utvecklings- och stödenheten Härryda
Grundskola F
Mål (X): Jämställdhet Uppnå Jämställdhet samt alla kvinnors och flickors egenmakt. Jämställdhet är en förutsättning för hållbar och fredlig utveckling. Jämställdhet Uppnås när kvinnor och män, flickor och pojkar har lika rättigheter och möjligheter att bestämma över sina liv och bidra till samhällets utveckling. Vanliga hinder för detta är traditionella könsroller som leder till diskriminering mot flickor och kvinnor. Flickor och kvinnor utför ofta mer obetalt arbete i hemmet och med barn. Även våld mot kvinnor och skadliga sedvänjor (som barnäktenskap och könsstympnings) hindrar jämställdhet. Mål(X): Minskad ojämlikhet Minska ojämlikheten inom och mellan länderna. Detta mål handlar ibland annat om att vi ska försöka minska klyftorna mellan fattigaste och rikaste människorna inom länderna i världen. För stora skillnader inom ett land leder lätt till sociala spänningar och konflikter. När ett land har ekonomisk till växt är det viktigt att många får tillgång till det ökade välståndet genom till exempel fler jobb, sociala tjänster och bidrag. Även om många länder i världen blivit rikare, så är det enorma skillnader mellan de rikaste och de fattigaste länderna.

Innehåll

Syftet :

Att eleverna lär sig om jämställdheten och diskriminering.

 

Mål :

     Att förstå vad jämställhet innebär.

     Att förstå vad diskriminering innebär.

     Att utforska några av anledningarna till följderna av bristande jämställdhet.

     Att förstå hur man kan öka jämställdhet.

     Att kunna vilka mål som är kopplade till varann och vilka nummer är dom.

 

Metod:

Arbeta med frågor som handlar om jämställdhet och diskriminering. Väck engagemang genom film och personberättelse. Jobba med frågor.Svara påståenden och motivera svaret.Gör egna drama.

 

 

Jag bedömer elevens delaktighet i vår diskussioner och elevernas tankar, lösningar och eget arbete med ord, bilder, texter, drama eller intervjun.

 

Uppgifter

  • Jämställdhet&ojämlikhet

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: